22. nov 2021.

Sejdinović: Pink će ući u anale beščašća, formatirali smo se na banana državu (VIDEO)

Novinar Nedim Sejdinović kaže za N1 da će TV Pink ući u anale beščašća i nepoštovanja ljudskih i novinarskih normi zbog izveštavanje o slučaju Linglong. "Ono šte se prikazuje je daleko od stvarnosti koju živimo, ali ima magijsku privlačnost i ima neku vrstu prođe. Zainteresovanost režimskih medija pokazuje dve stvari - nezavisna medijska scena je dovoljno moćna da nametne teme, a drugo je da je ovo društvo još uvek senzitivno na ovu vrstu problema", rekao je.

Dodaje da na dvevnom nivou ima toliko pokazatelja koliko se krši medijski zakon da bi REM trebalo da radi u tri smene da sankcioniše sve te prekršaje.

„Ne vidim da će biti reakcija, možda će se oglasiti Olivera Zekić tipičnim, ciničnim saopštenjem“, naveo je.

Sejdinović kaže da je priča o vijetnamskim radnicama Linglonga tako dramatična, da svakog čoveka koji ima empatije pogađa.

„Radnici u Srbiji su uskraćeni za mnoga prava, prepoznali su deo svog problema ili su prepoznali da to može da bude njihova budućnost, nije isključeno da prisustvujemo nekim dramatičnim eksploatacijama radnika“, rekao je on.

Navodi da mi nismo ničija briga i da je ova zemlja sebe formatirala da bude neka vrsta evropskog trećeg sveta.

„Tajna uspeha Aleksandra Vučića i opstanka na vlasti je da kao neka vrsta madam nudi ovu zemlju na prodaju, što velikim silama odgovara, očigledno tako stoje stvari. Jasno je kuda sve to vodi -najobrazovaniji koji ne žele da žive u surovom okruženju će da odu odavde, ostaće oni koji će se zadovoljiti i ovakvim životom i koji će raditi za male pare, ali će možda moći da odu u supermarket i napune kolica. To nije samo posledica nasleđa, da smo došli u tu situaciju, žao mi je, jer verujem da ova zemlja zaslužuje više, da može i nešto više, a ne da smo samo pasivni izvođači radova. Suštinski imamo zemlju koja je ponuđena na prodaju na svetskoj pijaci, neki imaju interes da peru pare, njima se izlazi u susret, zabrinjavajuće da poslednjih godina nijedna ozbljna investicija u ovoj zemlji nije pod kontrolom javnosti , dokumenta se drže van očiju javnosti, očigledno da postoje ozbiljni problemi – istočni, kineski kapital je kapitak koji računa na korupciju elite i gura zemlje u neku vrstu dužničnog ropstva, imamo nivo enormne korupcije, investitorima je dozvoljeno šta god im je volja“, rekao je Sejdinović.

Smatra da o svemu odlučuje jedan čovek i da ne smemo smetnuti sa uma da smo mi krivi za takvu situaciju.

„Takva pozicija je lagodna za investitiore, okrenu jedan broj telefona, mi smo sami sebe formatirali na bananu državu“, rekao je.

Istakao je da opozicija mnogo energije troši na pozicioniranje ko je jači, brži i bolji.

„Često se u svojim sukobima i nesporazumima koriste nekim neprincipijelnim metodama i ne nailaze na dobar odjek, ali čini se ta da se te neke dečje bolesti stavljaju u drugi plan. Ova vlast neće otići lako na izborima, tu ćemo se nagledati svakakvih čuda, ali da bi se srušila neka vlast ona prvo mora da se delegitimiše“, kazao je i dodao da je bio pristalica bojkota te da misli da je dao neke rezultate.

„Pokazao je ko je istinska opozicija, da je sprema da se žrtvuje za neki opšti interes, ali je i poslao snažan signal i građanima i svetu da ovde postoje neki ozbiljni problemi. Možda svet nije primio na pravi način tu poruku, što se tiče stava u zapadnim medijima o Srbiji vidi se ozbiljan pomak, Vučić je od faktora stabilnosti dospeo tamo gde mu je i mesto – u autokratske vođe“, kaže on.

Sejdinović je rekao da je zadovoljan presudom kojom je Beograđanin Boško Žeželj osuđen uslovno na šest meseci zatvora zbog pretnje koju mu je uputio.

„Ja sam bio na meti pretnji, uvreda, napada. Podneo sam veliki broj krivičnih prijava, ovo je prva koja je rezultirala presudom, zadovoljan sam što je stigla, za dve je primenjeno načelo oportuniteta. Verujem da tužilaštvo, sudstvo, policija moraju da pošalju neku poruku, da nije dozvoljeno ugrožavati sigurnost. Ohrabrujem kolege da prijavljuju slučajeve i vršimo pritisak na organe da rade svoj posao, oni nas jedini mogu zaštititi“, rekao je.

Kaže da od Nadzornog tela za praćenje medija, kao tela koje je povezano sa REM, ne očekuje apsolutno ništa.

„Mislim da će biti veoma komično, služice da se pošalje poruka kako je stanje medijskih sloboda sasvim u redu što je daleko od istine“, zaključio je Sejdinović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend