02. maj 2020.

Nova.rs: Država nahuškala svoje kerove na Anu Lalić

Naša koleginica, novinarka Nova.rs Ana Lalić ponovo je na meti državom ohrabrenih huligana. Ovoga puta, kao rezultat višenedeljne hajke na našu redakciju i koleginicu Lalić koja je predvođena najvišim funkcionerima države, stradale su gume na Aninom automobilu.

To je primetila jutro nakon što je poslala pitanja pokrajinskom sekretaru za zdravstvo Zoranu Gojkoviću o nagodbi koju je napravio sa Tužilaštvom zbog falsifikovanja lekarskog uverenja. S obzirom na to da se situacija šablonski ponavlja ova dva događaja moramo povezati. Ana je već jednom dobila opomenu i tada je uhapšena.

Uhapšena je 1. aprila, nekoliko sati nakon objave teksta o stanju u Kliničkom centru Vojvodine. Od tog dana izložena je brutalnim optužbama i uvredama. Premijerka Ana Brnabić je na javnom servisu RTS rekla da Ana Lalić laže. Režimski mediji su optuživali našu koleginicu za izazivanje panike, iako je samo ukazala na problem u ključnoj zdravstvenoj instituciji u Vojvodini. Predsednik Srbije se sledećeg dana na konferenciji za novinare pravio da ništa ne zna o hapšenju novinara usred vanrednog stanja. Ko zna koliko bi bila u pritvoru da na takav diktatorski potez vlasti nisu reagovale međunarodne organizacije.

Danima posle toga dobijali smo pretnje – i Ana Lalić i cela redakcija Nova.rs. Sasvim očekivano s obzirom na to da je država na Anu Lalić nahuškala svoje kerove.

Inače, krivična prijava protiv Ane Lalić je odbačena i to za režimske medije koji su je optuživali nije bila vest. Odbacivanje krivične prijave, odnosno potvrda da je u svom tekstu pisala istinu proteklo je u tišini, a i premijerka je zanemela. Nije se izvinila zato što je novinarku nazvala lažovom.

Zbog toga, redakcija Nova.rs ukoliko se desi nešto Ani Lalić ili bilo kom drugom članu redakcije smatraće odgovornim državu Srbiju i njene najviše funkcionere.

Ova situacija realno pokazuje kakva je sloboda medija u Srbiji. To zna i Evropska komisija i ovi primeri će se, nažalost, sigurno naći u sledećem izveštaju o napretku Srbije u evropskim integracijama.

Gospodo, ne možemo svi da budemo režimski novinari. Neko mora da se bavi i istinom. Svesni smo cene koju plaćamo zbog toga, ali smo spremni da je podnesemo da bismo pošteno mogli da radimo svoj posao.

Za uredništvo Nova.rs Veselin Simonović, glavni urednik i Ratko Femić, izvršni urednik.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend