09. apr 2021.

Novi Sad uživo

U Novom Sadu se politički i mržnjom obojeni grafiti množe kao pečurke posle kiše.

Jedni su ciljali na dr Kona, drugi na mlade opozicione aktiviste, treći na redakciju portala „NS uživo“…

Novinarima portala „NS uživo“ u najmanju ruku nije prijatno kada gledaju poruku s grafita „SNS uživo bednici, dani su vam odbrojani“.

Pada u oči, međutim, da je grafit osvanuo dan posle najave da će aktivisti omladine Narodne stranke održati performans ispred zgrade u kojoj je smeštena ta redakcija.

Da li je „pisca“ inspirisala ta najava pa da iskaže bes protiv portala koji je propagandno glasilo SNS, a u vlasništvu jednog od bogatijih Novosađana, uz to člana vladajuće partije.

O tome, portal „NS uživo“ nije pisao, nije čak prenosio ni delić onoga što su iznosili narodnjaci.

Ali su zato pisali, kako tvrde, o aferama funkcionera „Jeremićeve stranke“, optužujući je da vodi kampanju protiv tog medija, koji je pre tri godine iz gradskog budžeta dobio milion i po dinara.

Ispisivanje grafita na zgradi u kojoj je redakcija portala gurnulo je u drugi plan priče o koruptivnim poslovima gradske vlasti i pojedinih novokomponovanih tajkuna. Jer, ko ne bi osudio napade na novinare, na slobodu medija, pretnje smrću, pogotovo ako su to „naši novinari“.

Kada predsednik države i vladajuće stranke to čini javno preko svojih televizija ili okružen gomilom svojih ministara i obožavalaca, kada proziva nezavisne medije i novinare ponižava i vređa pred TV kamerama, onda je to njegova „sloboda izražavanja“.

Jer, on sve zna i sve mu se može. A ovaj grafit se baš „zgodno namestio“ da skrene pažnju i anulira odijum javnosti zbog Vučićevog targetirnja novinara.

Naravno, niko ne sme nikom da preti, naročito ne novinarima koji profesionalno rade svoj posao u javnom interesu, ali ni onima koji su pristali da budu sluge u propagandnoj mašineriji vlasti iako su svojevoljno pristali da nose taj jaram.

Pisci grafita mržnje u Novom Sadu do sada nisu poznati, a nižu se osude protiv njih i zahtevi da se otkriju i kazne.

Ranije napisani su prekrečeni, ali može se osnovano pretpostaviti da će uskoro osvanuti neki novi. Srećom, za sada mržnja koja se ispisuje ostaje zapisana samo na zidu, ali vrlo lako može da se prelije i zadobije pristalice koji bi da uzmu stvar u svoje ruke.


Komentar redakcije lista „Danas“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend