18. apr 2024.

Novi sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara sa medijskim radnicima u Novom Sadu

ANEM je pozvao novinare i novinarke koji su doživeli pretnje i nasilje na sastanak sa predstavnicima Stalne radne grupe za bezbednost novinara, kontakt tačaka u policiji i tužilaštvu u petak, 19. aprila u Novom Sadu

Sastanak će se održati u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (Sutjeska 2; ulaz br. 8; zgrada SPENS) u Novom Sadu.

Dalja eskalacija ozbiljnih pretnji povod je za organizaciju novog sastanka na kojem će biti razmotreni slučajevi pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika u Novom Sadu, Inđiji, Staroj Pazovi i Somboru. Sastanku SRG će prisustvovati Tatjana Karlavaris, javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, Slobodan Josimović, javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, Anđelka Savić, javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Staroj Pazovi, Aleksandar Momčilović, javni tužilac Posebnog javnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal (onlajn) i Mirko Srdić, PU Novi Sad, Odeljenje kriminalističke policije (kontakt tačka).

Sastanak će voditi Veran Matić (ANEM) uz prisustvo članova radne grupe – Stevana Ristića (Asocijacija medija), Veljka Milića (NDNV), Krune Savović (NUNS) kao i Miroslava Jankovića (OEBS) te novinara i novinarki koji su bili izloženi napadima i pretnjama (Dinko Gruhonjić, Ksenija Pavkov, Verica Marinčić, Saška Drobnjak, Sava Majstorov, Gordana Momčilović Ilić i Žarko Bogosavljević).

U pozivu ANEM-a na ovaj sastanak se kaže da je otvorena komunikacija uspostavljena kroz rad SRG na nacionalnom nivou veoma bitna kako bi tužilaštva, policija i drugi važni akteri u punoj meri shvatili novinarsku profesiju i njenu ulogu u zaštiti javnog interesa, a pogotovo posledice nasilnih napada na medijske radnike. Brzina reagovanja relevantnih državnih organa u zaštiti bezbednosti novinara koji su prijavili napade jasan je pokazatelj uspeha, ali je neophodno ovakvu koordinaciju i otvorenu komunikaciju spustiti sa nacionalnog na lokalni nivo. Stoga ANEM, uz pomoć misije OEBS-a u Srbiji, organizuje sastanke SRG i treninge za bezbednost novinara u okviru projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“, podržanog od strane delegacije Evropske komisije u Srbiji.

Nedavno je u Novom Sadu održan sastanak u organizaciji UNS-DNV na kojem su članovi SRG iz ANEM-a i UNS-a razgovarali sa ugroženim novinarima i novinarkama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend