09. mar 2021.

Novinar Bete i snimatelj N1 dali izjave povodom napada i pretnji

Izveštač novinske agencije Beta Žikica Stevanović dao je juče u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu izjavu kako je u policijskom prebijanju tokom julskih demonstracija u Beogradu zadobio povrede i posekotine po celom telu.

U utorak, 2. marta izjavu je u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu dao i Denijal Dabić, snimatelj N1 televizije, a povodom pretnji koje je advokat Predraga Koluvije Svetislav Bojić krajem decembra prošle godine uputio novinarki televizije N1 Jeleni Zorić.

Kako je Žikica Stevanović rekao za UNS, izjavu je dao na poziv Tužilaštva, a ponovio je iskaz koji je prošle godine dao policiji. Dobio je informaciju da policija sprovodi istragu, ali da još nema novih saznanja.

Stevanović je u julskim demontracijama zadobio povrede i posekotine po celom telu u parku Tašmajdan, kada ga su ga pripadnici policije presreli, a zatim u dva navrata udarali, iako im je jasno naglasio da je novinar i pokazao novinarsku legitimaciju.

„Kako su me udarali počeo sam refleksno da padam, zbog udaraca, ali i da bih im pokazao da ne pružam otpor. Iako sam se spustio na zemlju, nastavili su da me tuku. Koliko njih, tačno ne znam. Sudeći po tragovim pendreka od listova nogu do leđa i glave možda dvojica, možda trojica“, rekao je tada novinar Bete za UNS i dodao da je posle nekoliko trenutaka, dok je bio na zemlji, došao još jedan pripadnik MUP-a koji ga je takođe udarao.

„Mislio sam da će mi taj žandarm reći da ostanem tu, ali on je počeo da me bije. Vikao sam da sam novinar, a on me je na to opsovao. Udario me je još par puta, dok sam ležao u krvi“, rekao je Stevanović, koji je bio polaznik Novinarske škole Udruženja novinara Srbije.

U utorak, 2. marta izjavu je u Palati pravde dao i Denijal Dabić, snimatelj N1 televizije, a povodom pretnji koje je advokat Predraga Koluvije Svetislav Bojić krajem decembra prošle godine uputio novinarki televizije N1 Jeleni Zorić.

Snimatelj N1 potvrdio je UNS-u da je 2. marta dao izjavu, ali nije želeo da komentariše detalje svog iskaza.

Svetislav Bojić, jedan od advokata Predraga Koluvije, optuženog za proizvodnju i trgovinu narkoticima, preneo je Jeleni Zorić navodnu Koluvijinu poruku: „Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje“ i dodao da „nije dobro prošao ko god se o Peđu ogrešio“.

Podsetimo, Udruženje novinara Srbije osudilo je i reagovalo i na napade na novinare na demonstracijama u Beogradu i na pretnje Jeleni Zorić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend