30. sep 2020.

UNS: Tužilaštvo traži policajce koji su tukli novinara Bete

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od Sektora za unutrašnju kontrolu MUP-a da utvrdi identitet policajaca koji su tokom protesta u Beogradu 8. jula pretukli izveštača Bete Žikicu Stevanovića, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu je 14. jula dostavljen preliminarni izveštaj Odeljenja za uviđajno-operativne poslove Uprave kriminalističke policije, a u avgustu izveštaj Sektora unutrašnje kontrole u vezi sa prebijanjem novinara Bete.

– Povodom navoda ovih izveštaja Prvo osnovno javno tužilaštvo je Ministarstvu unutrašnjih poslova – Sektoru za unutrašnju kontrolu uputilo Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja radi utvrđivanja identiteta NN policijskih službenika zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo Zlostavljanje i mučenje iz člana 137, stav 3, u vezi stava 1, Krivičnog zakonika Republike Srbije, rečeno je UNS-u u tužilaštvu.

Iz tužilaštva navode da je postupanje po njihovom zahtevu u toku i da očekuju povratni izveštaj uz identifikaciju osumnjičenih.

Novinar Bete Žikica Stevanović izveštavao je 8. jula, sa druge večeri protesta u Beogradu, kada su ga kod Pravnog fakulteta dvojica uniformisanih policajaca iz jedinice koja je potiskivala demonstrante pendrecima oborila na zemlju i nastavila da ga udaraju po glavi i telu.

Izveštač Bete prethodno je u više navrata uzviknuo da je novinar a u ruci je držao novinarsku legitimaciju. Njemu je lekarska pomoć iste večeri pružena u Urgentnom centru gde su konstatovane povrede glave i tela.

Prema UNS-ovoj evidenciji od 7. do 11. jula u Beogradu, Nišu i Novom Sadu napadnuto je i u radu ometano 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa protesta. Najveći broj slučajeva, kako je ranije pisao UNS, iako pobrojan u saopštenjima UNS-a i drugih novinarskih i medijskih organizacija, nije prijavljen policiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend