06. mar 2019.

Novinar na meti zbog govora na protestu protiv Vučića

Novinar sajta Pančevo Si Ti (pancevo.city) Nenad Živković našao se na meti lokalne privatne Televizije Pančevo. Zbog govora na građanskom protestu „1 od 5 miliona“, koji se održavaju širom Srbije protiv aktuelne vlasti Srpske napredne stranke, TV Pančevo nazvala ga je "smradom", "separatistom", koji "pljuje po sopstvenom narodu", "zagovornikom nasilja".

TV Pančevo uputila teške uvrede na račun novinara Nenada Živkovića

„Ako postoji imalo verovatnoće da se radi o ataku na novinare, mi to u svakom slučaju osuđujemo i upućujemo novinara da se obrati nadležnim organima“, rekao je za RSE državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović, navodeći da Ministarstvo sa slučajem u Pančevu nije dovoljno upoznato.

„Mi do ovoga trenutka ništa nismo dobili iz Pančeva o tom slučaju, ali ako dobijemo mi ćemo svakako reagovati“, rekao je Gajović.

Na pitanje da li mogu da reaguju i u slučaju da „iz Pančeva ništa ne dobiju“, Gajović odgovora da moraju da imaju osnovne elemente tog događaja.

„Više smo informisani o tome iz nekih medija“, kaže Gajović navodeći da bi novinara Živkovića, u slučaju da se radi o verbalnom ili fizičkom napadu ili drugom onemogućavanju da profesionalno radi svoj posao, uputili da se obrati lokalnoj samoupravi i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Novinar Nenad Živković, koji se našao na meti lokalne televizije u svom gradu zbog onoga što je rekao na građanskom protestu, podneo je žalbu Savetu za štampu za svaki od tekstova koji su se prvo, kako kaže, pojavili na sajtu epancevo.rs i poslao prijave REM-u za svaki od priloga koji je TV Pančevo emitovala.

„Mislim da im je naročito zasmetalo što sam 22. februara, na četvrtom protestu ’1 od 5 miliona’ u Pančevu, prozvao po imenu nosioce lokalnih političkih funkcija i navodio neka od njihovih, najblaže rečeno, nepočinstava“, ocenjuje za RSE novinar Nenad Živković.

On kaže da je TV Pančevo u petak objavila, za sada, poslednji u nizu od sedam priloga u kojima ga je „glavni i odgovorni urednik televizije Miroslav Milakov okarakterisao najstrašnijim diskvalifikacijama“.

„To moje obraćanje je izazvalo snažnu reakciju unutar naprednjačkih redova (vladajuća Srpska napredna stranka, prim.aut.) zato što je bilo ne samo kritičko, nego i blago podsmešljivo. I onda je odgovor bio više nego neprimeren, više nego brutalan i krajnje hajkački i huškački“, navodi Živković.

Na građanskom protestu „1 od 5 miliona“, koji su započeti 8. decembra u Beogradu protiv aktuelne vlasti Srpske napredne stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a potom se proširili na više gradova, Nenad Živković je, između ostalog, rekao da naprednjaci sprovode okupaciju tako što su sve demokratske procedure, sve nadležnosti i ovlašćenja praktično izmeštene iz institucija i predate u ruke partijskih poverenika. Na vlasti u Pančevu, poput većine gradova i opština u Srbiji, je Srpska napredna stranka čiji je lider Aleksandar Vučić.

Zašto TV Pančevo, inače u vreme režima Slobodana Miloševića poznat antirežimski medij, na to odgovara Živkoviću serijom priloga, koje su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) nazvali „javnim linčom“, nismo imali priliku da pitamo urednika ove televizije, Miroslava Milakova, jer nije odgovorio na naš upit za razgovor.

Da li su pokrenuli postupak protiv TV Pančevo pitanje je na koje, do sada, nismo dobili odgovor od Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Poziv građanima da zbog „sistematske hajke“ koju taj medij sprovodi protiv novinara Živkovića podnesu prijave REM-u protiv TV Pančevo uputile su organizacije Fondacija Slavko Ćuruvija i Crta (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost).

„Radio televizija Pančevo sprovodi jednu besprizornu i sramnu kampanju koja iz dana u dan crta metu na čelu novinara Nenada Živkovića zbog javno izgovorene reči“, kaže Ivana Stevanović, izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija.

„I time krši ne samo Zakon o elektronskim medijima nego i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti informisanja. Nenad Živković nije dobio priliku da odgovori na insinuacije o zloupotrebama i malverzacijama koje je navodno pravio, zatim se poziva na nasilje, na govor mržnje i to je nešto što na neki način njemu crta metu na čelu s obzirom da mi ne znamo da li će neko ko to gleda poverovati i odlučiti da nešto preduzme i da se na neki način obračuna sa Živkovićem“, upozorava Stevanović.

REM se, do sada, u sličnim situacijama ili nije oglašavao ili se proglašavao nenadležnim.

„Iščekujem da vidim obrazloženje REM-a. Ovo je zaista nešto što dugo nismo videli u elektronskim medijima. Nažalost, u štampanim viđamo svakodnevno. Da li će reagovati – ja se nadam da hoće“, navodi Stevanović.

Živković bi mogao da podnese krivičnu ili prekršajnu prijavu protiv osoba odgovornih za emitovanje priloga, ali u Fondaciji Slavko Ćuruvija navode da bi taj sudski proces trajao i iziskivao velike troškove.

NUNS i NDNV ukazali su da su na desetine podnetih prijava nadležnim državnim organima ostale bez ikakvog epiloga zbog čega je, kako su naveli, „očigledno da profesionalni novinari ne uživaju pravnu zaštitu u ovoj zemlji“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend