24. nov 2018.

Novinari na Zapadnom Balkanu izloženi nasilju i strahu

„Zemlje Zapadnog Balkana treba da štite svoje medije i učestvuju u procesu zaštite ljudskih prava bez zastrašivanja i napada, naročito na novinare“

Politika nasilja i straha prema novinarima prisutna je u gotovo svim zemljama Zapadnog Balkana, zaključili su učesnici međunarodne konferencije „Sloboda medija i bezbednost novinara na Zapadnom Balkanu“ koja se održava u Podgorici.

Prema rečima predsednice Sindikata medija Crne Gore Marijane Camović,udruženja novinara u regionu uradile su komparativnu analizu stanja bezbednosti novinara, koja je rezultovala bazom podataka u kojoj je evidentirano 480 slučajeva napada na novinare.

„O tome smo alarmirali međunarodnu javnost“, rekla je Marijana Camović i dodala da udruženja novinara u regionu predstavljaju oko 8.000 članova, što ih čini jednom od najbrojnijih strukovnih organizacija u regionu.

Glavna istraživačica na projektu Snežana Trpevska rekla je da su rezultati komparativnog pregleda stanja bezbednosti novinara u regionu prepoznati i u izveštajima Evropske komisije, ali i u izveštajima međunarodnih novinarskih udruženja.

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Alvo Orav rekao je da su ključni indikatori da neka zemlja pristupi EU poštovanje fundamentalnih prava i slobode izražavanja.

„Ako poglavlja 23 i 24 ne budu rešena ništa nećemo postići u evrointegracijama, jer su ta dva poglavlja usko povezana sa svim ostalim poglavljima“, rekao je Orav.

Ambasador Holandije u Crnoj Gori Henk van del Dol rekao je da je sloboda izražavanja visoko kotirana u agendi njegove zemlje i da je Holandija ponosna na stepen slobode medija, što mora biti ključ i za Crnu Goru i Srbiju u procesu pristupanja EU kroz poglavlja 23 i 24.

„Zemlje Zapadnog Balkana treba da štite svoje medije i učestvuju u procesu zaštite ljudskih prava bez zastrašivanja i napada, naročito na novinare“, rekao je van del Dol i dodao da ga brine veliki broj nerazjašnjenih napada na novinare Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, Vlada Holandije je zbog jednog napada na medije u toj zemlji pokrenula čitav pravni mehanizam da zaštiti novinarsku profesiju u toj zemlji.

Marija Vukasović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije rekla je da je sloboda izražavanja u Srbiji iz godine u godinu sve lošija, da je sve više ekonomskih i političkih pritisaka koji za posledicu imaju cenzuru i autocenzuru.

„U Srbiji se novinari dele i tretiraju kao politički protivnici. Političari kao da ne znaju ili ne žele da znaju da novinari moraju da rade u javnom interesu“, rekla je Marija Vukasović i dodala da vlasti na javnim konkursima novac dodeljuju najviše medijima koji najviše krše etički kodeks.

Vukašin Obradović iz NUNS-a dodao je da je u Srbiji primetan trend porasta pritisaka na medije i to ilustrovao podatkom da je od 2017. registrovano oko 60 pritisaka predstavnika organa vlasti na novinare.

„Kod nas je primetan i specifičan vid napada na nezavisne novinare, a to su napadi provladinih medija na slobodne medije“, rekao je Obradović i naveo da takva vrsta pritisaka itekako utiče na bezbednost samih novinara.

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko rekao je da u toj zemlji novinari nisu samo izloženi fizičkim napadima jer je u poslednje vreme primetan sve veći broj tužbi protiv medija sa ciljem da se oni finansijki unište.

„Ne treba imati iluzija da po pitanju članstva u Evropskoj uniji jer se u medijima ni tada neće dogoditi ništa bolje. U Hrvatskoj je Zakon o medijima jedini zakon koji nema svoje regulatorno telo iako je donet pre 14 godina“, rekao je Zovko i ocenio i da je EU sve manje sigurno mesto za novinare.

Dvodnevni skup u Podgorici organizuje Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbednosti novinara, pod pokroviteljstvom Ambasade Holandije, Vlade Crne Gore i Evropske unije.

Skupu prisustvuju i članovi radne grupe IT, mediji i komunikacije Regionalnog saveta sindikata „Solidarnost“. Ispred Sindikata „Nezavisnost“, učestvuju predsednik grane kulture, umetnosti i medija Dragan Milanović Pilac i poverenik tog sindikata u RTV Vojvodine Darko Šper.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend