24. nov 2018.

„Tramp namerava da zatvori oči o ubistvu Kašogija“

Turske vlasti ocenile su da izjave američkog predsednika o ubistvu novinara Džamala Kašogija ukazuju da Donald Tramp namerava da "zatvori oči" o tom slučaju.

„Tramp na neki način kaže da zatvara oči o ubistvu saudijskog novinara“, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu za turski Si En En (CNN Turk).

Kašogi, kolumnista lista Vašington post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu gde je otišao po dokumenta za venčanje s turskom državljankom.

To ubistvo je u velikoj meri pokvarilo sliku Saudijske Arabije i prestolonaslenika Muhameda bin Salmana za kojeg mnogi smatraju da je odgovoran za taj zločin.

Tramp je nedavno rekao da američka Centralna obaveštajna agencije (CIA) nije uspela da sa sigurnošću utvrdi da li je saudijski prestolonaslednik naredio ubistvo novinara.

Američki predsednik je rekao da to ubistvo neće uticati na „besprekorne“ odnose između dve zemlje pominjući da bi bilo „suludo“ otkazati prodaju oružja u vrednosti od 110 milijardi dolara.

Čavušoglu je rekao da „nije sve u novcu“ i dodao da je Saudijska Arabija takođe važna za Tursku, ali je „izvršeno planirano i užasno ubistvo“.

Turski mediji su ranije preneli da postoji sumnja da je Kašogijevo telo rasparčano i rastvoreno u kiselini kako bi se uklonili svi tragovi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend