05. dec 2018.

Senatori SAD nakon brifinga u CIA: Saudijski princ kriv za ubistvo Kašogija

Senatori koji su bili na tajnom brifingu s direktorkom Centralne obaveštajne agencije (CIA) Đinom Haspel rekli su da su sigurni da je saudijski princ Mohamed bin Salman naredio ubistvo kolumniste Vašington posta Džamala Kašogija.

(Izvor: Tanjug/AP/Hasan Jamali, File)

„Ako bi princ izašao pred porotu, bio bi proglašen krivim za 30 minuta“, rekao je novinarima odmah nakon sastanka s Haspelovom republikanac Bob Korker, predsedavajući Spoljnopolitičkog komiteta u Senatu SAD.

Grupa vodećih senatora iz obe stranke prisustvovali su brifingu s Haspelovom, koja je bila u Turskoj da bi preslušala snimke o ubistvu od 2. oktobra, koji su rezultat presretanja turskih obaveštajaca. Senatorima nije dozvoljeno da otkriju detalje onoga što im je rečeno, ali, kako piše Gardijan, njihova reakcija je podstakla izveštaje o tome da je CIA sakupila važne dokaze da prestolonaslednik, koji je poznat po svojim inicijalima MBS, stoji iza ubistva Kašogija.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa tvrdi da „nema direktnih dokaza“ o prinčevoj krivici, dok američki ministar odbrane Džejms Matis naglašava da ne postoji „nepobitan dokaz“. S druge strane, Korker je naglasio da biste morali da budete „svojom voljom slepi“ da ne vidite dokaze. „Nema šanse da bi bilo ko sa ozbiljnim izrazom lica mogao da kaže da ne zna šta se dešava“, rekao je.

Turske vlasti su saopštile da je za ubistvo Kašogija bilo potrebno sedam i po minuta od trenutka kada je ušao u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, gde je, kako se navodi, namamljen, misleći da ide po dokumenta koja su mu bila potrebna za venčanje sa svojom verenicom. Turski istražitelji su rekli da je on zadavljen, a da mu je telo zatim raskomadano testerom za kosti, koju je u zemlju doneo tim plaćenih ubica.

„Otišao sam na brifing verujući da je gotovo nemoguće da se operacija kao što je ova izvede bez znanja princa. S brifinga sam otišao prilično uveren da je moja prva procena situacije tačna. MBS, prestolonaslednik, je ‘kugla za razbijanje’, mislim da je saučesnik u ubistvu Kašogija na najvišem mogućem nivou“, rekao je republikanski senator Lindzi Grejam.

Senat narednih dana treba da glasa o merama za uskraćivanje vojne podrške SAD vojnim operacijama Saudijske Arabije u Jemenu. Iako je većina senatora s brifinga izašla uverena u prinčevu krivicu, i dalje ima nesuglasica u vezi s tim da li reakcija SAD treba da uključuje i konflikt u Jemenu. Međutim, zbog ubistva Kašogija došlo je do velikog razdora između Trampove administracije i republikanaca u Kongresu kada je reč o saudijskoj politici, a postoji mogućnost da taj razdor bude još veći, piše Gardijan.

Grejam je u utorak pojasnio da dok god Mohamed bin Salman bude na čelu Vlade, on će se protiviti daljoj prodaji oružja Saudijskoj Arabiji, što je bilo Trampovo glavno opravdanje za odugovlačenje osude saudijskog prestolonaslednika. „Saudijska Arabija je strateški saveznik i taj odnos je vredan čuvanja, ali ne po svaku cenu. Ako saudijska vlada bude još dugo bila u rukama ovog čoveka, smatram da će teško funkcionisati jer mislim da je on lud, mislim da je opasan i izložio je ovaj odnos riziku“, rekao je senator.

Saudijska Arabija tvrdi da princ nije znao ništa o ubistvu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend