09. okt 2018.

Otvorena sezona lova na novinare

Užasna smrt dvoje novinara u Bugarskoj i Turskoj potresla je Evropu, koja je ranijih godina bila sigurna kuća za poslenike javne reči.

Istraživačka TV novinarka Viktorija Marinova silovana je pre nego što je ubijena udarcem u glavu, dok turske vlasti tvrde da je Džamal Kašogi usmrćen i isečen na komade u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Trčala pored Dunava

Viktorija Marinova je u Bugarskoj istraživala nenamensko trošenje sredstava iz fondova EU. Premijer Bojko Borisov uveren je da će ubica brzo biti pronađen:

– Zahvaljujući velikoj količini DNK materijala koji je prikupljen, pitanje je dana kada će on biti pronađen – rekao je Borisov.

Njeno telo pronađeno je blizu obale Dunava u građu Ruse na severu zemlje, gde je ona išla na trčanje. Pojedini bugarski mediji prenose da je njen ubica pobegao u susednu Rumuniju, zbog čega se analiziraju snimci na mostu između dve zemlje. Ona je udarena u glavu i ugušena. Nestali su mobilni, ključevi od automobila, naočare i deo odeće.

[povezaneprice]

Na drugoj strani, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je naredio da se ubrza istraga o nestanku Džamala Kašogija, saudijskog novinara, za koga turski istražitelji navode da je ubijen i isečen na komade nakon što je posetio saudijski konzulat u Istanbulu kako bi završio birokratske poslove pred venčanje sa turskom verenicom. Detaljna istraga

Kašogi, kolumnista uglednog Vašington posta, bio je jedan od najžešćih kritičara saudijskog princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana.

– Kao predsednik Turske, vrlo sam zainteresovan da se detaljna istraga sprovede do kraja – rekao je Erdogan.

Međunarodna federacija novinara navodi da novinari širom sveta žive s nacrtanom metom na čelu i da je u prvih šest meseci 2018. godine ubijeno 47 novinara širom planete. A. P.

Viktorija Marinova, Bugarska
Silovana i zadavljena

Istraživačka TV novinarka Viktorija Marinova silovana je pre ubistva. Njeno telo je pronađeno nedaleko od Dunava u gradu Rose na severu zemlje. Marinova je u Bugarskoj istraživala korupciju i nenamensko trošenje sredstava iz fondova Evropske unije. Za sada nema potvrde da Li je ona ubijena zbog posla kojim se bavila. Sumnjivoje to što je silovana i što je opljačkana posle smrti, ali to može da bude namerno kako bi ubica ili nalogodavac zavarao tragove.

Džamal Kašogi, Turska
Isečen na komade?

Džamal Kašogi, ugledni saudijski novinar i kolumnista Vašington posta, nestaoje prošlog utorka, kada je otišao u saudijski konzulat u Istanbulu, nakon čega mu se gubi svaki trag. Turske vlasti veruju da je on ubijen i isečen na komade i da je zločin izvela grupa koja je zbog toga doputovala iz Rijada, jer je Kagoši bio žestoki kritičarprinca prestolonaslednika Muhameda bin Salmana. Vlasti Saudijske Arabije odbacuju optužbe turskih organa, dok protesti ispred konzulatajoštraju.

Jan Kuciiak, Slovačka
Dva metka u grudi

Istraživački novinar Jan Kucijak radio je za portal Aktuality. sk i uglavnom se bavio slučajevima utaje poreza. On je nekoliko tajkuna povezao s aktuelnim političarima na vlasti. On i njegova verenica Martina Kušnirova likvidirani su 21. februara iz vatrenog oružja u selu Velika Mača, gde su živeli. On je ubijen s dva metka u grudi, a ona s metkom u čelo. Ovoje bilo prvo ubistvo novinara u slovačkoj od proglašenja nezavisnosti. Pokrenuloje velike proteste, ali ubica nikada nije pronađen.

Dafne Kaniana Galicija, Malta
Razneta bombom

Dafne Karuana Galicija, poznata novinarka s Malte, ubijena je u eksploziji bombe koja je postavljena pod njen automobil 16. oktobra 2017. Galicija je bila istraživački novinar i objavila je seriju tekstova o poreskim malverzacijama i „panamskim papirima“, u koje su bili umešani brojni političari na Malti, među kojimaje i premijer.

„Prevaranti su svuda oko nas, situacija je očajna“, navelaje u poslednjoj poruci. Zbog njenog ubistva su uhapšena trojica Maltežana, koji su i dalje u pritvoru.


A. R.

Preuzeto sa: UNS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend