30. mar 2018.

Novinari zapadnog Balkana: Sloboda medija i bezbednost novinara i dalje rizični

Delegacija Regionalne platforme zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara posetila je Brisel 21. i 22. marta i održala sastanke i konsultacije sa članovima Evropskog parlamenta (EP) i predstavnicima Evropske Komisije (EK) iz Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju.

Predstavnici novinarskih udruženja i sindikata iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije predstavili su podatke o bezbednosti novinara i medijsku situaciju u svojim zemljama. Naglasili su zajedničke probleme sa kojima se suočavaju njihovi članovi i ostali novinari, uključujući loše uslove rada, strah za ličnu sigurnost zbog obavljanja posla, političke i ekonomske pritiske koji rezultiraju cenzurom i samocenzurom. Takvo okruženje gaji neprofesionalno novinarstvo i ugrožava medijski pluralizam. Primećeno je da problemi sa kojima se novinari suočavaju uglavnom potiču od vladajućih i glavnih političkih stranaka koje su pokazale nedostatak političke volje za rad na poboljšanju stanja slobode medija. Naglašeno je da je nekažnjavanje napada na novinare i dalje najveći problem.

Predstavnici su prisustvovali zajedničkom plenarnom zasedanju Odbora za spoljne poslove i Odbora za bezbednost i odbranu (AFET-SEDE) Evropskog parlamenta koji se fokusirao na stratešku komunikaciju EK, inostrani uticaj na medije, dezinformacije i lažne vesti. Dotičući se pomenutih problema, delegacija je skrenula pažnju da su to posledice nedostatka pravnog i društvenog okruženja za novinare da rade u javnom interesu i da građanima pružaju informacije koje su im neophodne da naprave informisan izbor.

Tokom bilateralnih sastanaka, delegacija je podelila nalaze svojih istraživanja Indikatori za nivou medijskih sloboda i bezbednosti novinara za 2017. godinu naglašavajući probleme na koje je potrebno hitno obratiti pažnju. Poslanicima EP i zvaničnicima EK je skrenuta pažnja na postojeću bazu o napadima na novinare http://safejournalists.net/, koju su predstavnici EK ocenili kao veoma korisnu za praćenje stanja u regionu.

Članovi Parlamenta su  prepoznali da sloboda medija na zapadnom Balkanu mora biti poboljšana i da se mora reagovati na zabrinutosti novinara. Očekuju da će takvi utisci biti sadržani i u narednim izveštajima o napretku  zemalja zapadnog Balkana koji će biti objavljeni u aprilu 2018.

Posetu delegacije Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji organizovala je Evropska federacija novinara (EFJ) i podržana je od strane Evropske unije u okviru projekta Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend