30. mar 2018.

U prvom tromesečju milijarda dinara za medijske projekte u Srbiji

Prema NUNSovoj evidenciji podataka o projektnom sufinansiranju u prvom tromesečju 2018. godine u Srbiji su na republičkom, pokrajinskom i lokalnom niovu raspisana ukupno 87 javnih poziva (konkursa) za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja. Ukupna sredstva opredeljena po konkursima u naznačenom periodu su iznosila 1.039.133.838 dinara (približno 880.000 evra).

Foto: Flickr

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je ukupno osam konkursa za koje je ukupno opredeljen iznos od 262 miliona dinara.

Pokrajinski Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodine objavio je četiri konkursa u ukupnoj vrednosti od 63,2 miliona dinara.

Lokalne samouprave (gradovi i opštine) objavile su od 1. januara do kraja marta ukupno 75 konkursa (zaključno sa Titelom) u ukupnoj vrednosti od 713.933.838 dinara.

Najveći iznos za sufinansiranje medijskih sadržaja opredeljen je konkursom grada Novog Sada – 65.224.000 dinara, dok je za iste namene najmanje izdvojila opština Veliko Gradište – samo 800.000 dinara.

Najmanji iznos po projektu definisan je konkursom opštine Bela Crkva – samo 10.000 dinara što je apsurdno s obzirom da je u istom konkursu najveći iznos čak 6 miliona od ukupno opredeljnih 9,5 miliona dinara.

Najveći iznos po projektu utvrđen je konkursom grad Niša – 9 miliona dinara. Međutim sporan je način kako je to urađeno. Naime, na zvaničnom gradskom sajtu 8. marta je objavljen konkurs prema kojem su štampani i elektronski mediji, PR agencije, kao i televizije mogle da se prijave sa projektima najniže vrednosti od 100.000 dinara, a najviše do 4 miliona. Samo dan kasnije uslovi su izmenjeni, pa je maksimalni iznos po projektu povećan na 9 milona dinara dok je najmanji iznos povećan na 300.000 dinara.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) protestovala je zbog načina na koji je izmenjen niški konkurs i ukazala da je novi najveći iznos ustanovljen izmenom konkursa za čak 4 miliona veći od najvećeg iznosa koji se po projektu opredeljuje konkursom Ministarstva kulture i informisanja. Takođe, Koalicija je ocenila da se zbog takvog postupanja otvara sumnja da se uslovi konkursa podređuju interesima pojedinaca koji drže medije u Nišu i zatražila od gradonačelnika Niša da se sumnjive izmene hitno povuku i da se imenuje stručna komisija sastavljena od kompetentnih medijskih stručnjaka.

Opštine Dimitrovgrad, Odžaci, Titel i Bački Petrovac poništile su svoje javne pozive zbog zakonskih nepravilnosti: Dimitrovgrad zbog ostavke predsednika stručne komisije; Odžaci, Titel i Bački Petrovac zbog proceduralnih propusta, formalnih i materijalnih nedostataka. Sve pomenute opštine osim Bačkog Petrovca do kraja marta su raspisale nove konkurse.


Autor: S. R.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend