03. apr 2023.

Novinarka Danasa dala izjavu tužilaštvu posle pretnji koje je dobila

Novinarka naše redakcije Nina Čolić danas je dala izjavu u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal povodom pretnji koje su joj upućene u četvrtak, na društvenoj mreži TikTok, posle snimka na našem zvaničnom nalogu u kome je govorila o zapleni automobila marke lamborgini, u vlasništvu Uroša Panića, sina kontroverznog Petra Panića Pane i kumića Aleksandra Vučića.

Foto: TikTok/Danas.rs

Iz tog tužilaštva su je obavestili da će predmet biti dalje predat službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Istovremeno, Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je pretnje novinarki lista Danas Nini Čolić i zatražilo od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da otkrije ko joj je pretio i pokrene postupak protiv tih osoba.

Čolić je za UNS rekla da se ne oseća prijatno.

„Ne mislim da sam bilo šta novo rekla na video-snimku i nisam očekivala da će situacija otići u tom pravcu“, kazala je Čolić i dodala da je zahvalna svojoj redakciji zbog podrške.

Koalicija za slobodu medija apelovala je ranije na policiju i tužilaštvo da najozbiljne shvate pretnje upućene novinarki Danasa i da preduzmu sve neophodne mere i radnje iz svojih nadležnosti i pronađu lica koja su uputila pretnje.

Podsećamo, na zvaničnom TikTok nalogu redakcije Danas u četvrtak je stiglo više pretnji redakciji i autorki i novinarki Nini Čolić. Sporni snimak traje 1,36 minuta, a do sada je isti pogledalo više od pola miliona korisnika te mreže, a gotovo 500 komentara našlo se i više uvredljivih, ali i onih koji se mogu okarakterisati kao pretnje.

“Mislim da će Pani da pišu još jedan incident u dosije posle ovog videa”, piše u komentarima.

Deo komentara koji je sadržao preteće poruke poslat je sa profila za koje se ne može sa sigurnošću utvrditi o kome se radi.

“Tebi je bolje da čuvaš tu glavu što je nosiš na ramenima, nego da nabijaš preglede na društvenim mrežama”, još jedan je komentara upućen autorki.

Nekolicina komentara odnosila se i na deo snimka u kom se govori o tome da se u javnosti za oca Uroša Panića, Petra Panića Panu, pročulo kada je povezivan sa incidentom nakon jednog TV duela Vojislava Šešelja, kada je pretučen advokat Nikola Barović te da iz tog perioda datira čuvena cinična Šešeljeva izjava da se Barović „okliznuo na koru od banane“.

“Hoćeš i ti da se oklizneš na koru od banane”, “Ako nastaviš mnogo da pričaš i ti ćeš se okliznuti na koru od banane” i “Opasne su kore od banane”, komentari su ispod snimka.

U odeljku za komentare može se naći i nekolicina direktnijih pretnji, a starosnu dob autora istih nije moguće sa sigurnošću utvrditi.

“Igraš se sa životom”,“Nećeš ti dugo”, “Da si manje pričala”, “Metak”, “Nećeš ti dugo pričat”, “Briši dok vas ne pojede mrak”, „Očekuj snajper“, samo je deo niza dvosmislenih poruka koje su stigle.

Panić je široj javnosti postao poznat po kršenju zakona, bahatoj vožnji i bežanju od policije po centralnim beogradskim ulicama, a snimke u kojima se vidi kako vređa policiju i prekoračuje dozvoljenu brzinu, redovno kači na društvene mreže.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend