30. avg 2022.

Novinarka Kurira Iva Ogarević: Čovek koji nam je pretio ima zabranu prilaska, čekamo dalje reagovanje tužilaštva

Novinarka dnevnog lista Kurir Iva Ogarević rekla je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da Drugo osnovno tužilaštvo još uvek nije podnelo optužni predlog povodom pretnji urednici ovog lista Sanji Đorđević i njoj, za koje se sumnjiči vlasnik staračkog doma „Rojal“. Kako kaže Ogarević, on je nakon 48 sati pritvora pušten na slobodu nakon čega je dobio zabranu prilaska novinarkama Kurira.

Novinarka Kurira istakla je da korisnici još uvek borave u ovom domu za stare uprkos tome što je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja otvorilo nalog za njegovo zatvaranje.

„Ministarstvo je dalo rok od 15 dana za iseljenje svih korisnika iz doma koji je tri godine radio bez licence, ali ovaj smeštaj za stara lica još uvek nije zatvoren“, rekla je Ogarević.

Kurir je pre mesec dana razgovarao sa bivšim radnicama o lošem postupanju prema korisnicima i zaposlenima u privatnom domu za stare „Rojal“ u Krnjači i objavio informacije koje je dobio od njih. Kako piše ovaj dnevni list, osoba koja se predstavlja kao vlasnik „Rojala“ i njegov brat su zvali ove novinarke i pretili im, rekavši:

„Crno vam se piše. Evo sada je već Sveti Ilija, znate kako se kaže, ‘Od Svetog Ilije sunce sve milije’, samo vama neće biti milije… Je l’ ti znaš ko smo mi? Mi smo sada deo sistema, podržavamo vladajuću stranku… videćemo se oči u oči vrlo brzo“.

Tvrdeći da su navodi bivših radnica o odnosu prema štićenicima ovog doma neistiniti, čovek koji se predstavlja kao vlasnik ovog doma Kuriru nije dao demanti niti dokaz da poseduje licencu za rad doma za stare i tražio je da do ponoći bude povučen tekst sa sajta Kurira.

„Nisam ja tamo neki sa ulice pa da pišem demanti, zna se kako se to rešava – u određeno vreme, na određenom mestu, oči u oči. Je l’ znaš šta to znači?“ – rekao je, kako prenosi Kurir, urednici ovog lista.

UNS je tražio od Tužilaštva da hitno reaguje i od policije da proceni bezbednost novinarki Kurira. Novinari UNS-ovog sajta su pokušali da razgovaraju telefonom sa osobom za koju se sumnja da je pretila novinarkama, ali odgovor nisu dobili.

Ove pretnje osudila je i regionalna mreža za bezbednost novinara Sejf Džrnalists (Safe Journalists).

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend