15. maj 2019.

Novinarku i snimatelja portala FAR izvređao direktor RTV Caribrod

Ekipa portala FAR iz Dimitrovgrada izvređana i omalovažavana na jučerašnjoj sednici Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske manjine u Dimitrovgradu. Jovičić se izvinjava, tvrdi da uvrede nisu upućene njima

Sednica Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske manjine u Dimitrovgradu (Foto: FAR / Stefan Pavić)

Mladu novinarku Teodoru Petrov i snimatelja Stefana Pavića juče je na sednici Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske manjine u Dimitrovgradu uvredio i omalovažavao Dragan Jovičić, član Komisije i direktor Radio-televizije Caribrod, koja je u vlasništvu kruševačkog biznismena Radoice Milosavljevića, kažu u FAR-u.

Kako navodi Petar Videnov, urednik FAR-a, Jovičić je u prisustvu predsednika Nacionalnog saveta Stefana Stojkova i članova tog tela politički etiketirao novinarku Teodoru Petrov, rekavši da je ona „Jedna od pet miliona“.

„Takođe je izvršio verbalnu povredu dostojanstva naše novinarke na seksualnoj osnovi, a na kraju sednice je na ulaznim vratima snimatelju Stefanu Paviću u lice opsovao internet portal FAR“, saopštio je FAR.

Petrov: Bilo je veoma neprijatno

Teodora Petrov (24), koja se bavi novinarstvom godinu dana, kaže za Cenzolovku da joj je ovo prvi put da se našla u ovakvoj situaciji i da joj nije bilo svejedno.

„Bilo mi je vrlo neprijatno. Na samom sastanku Jovičić me je označio kao ‘Jednu od pet miliona’, dok ostale uvrede nisam čula, već mi ih je preneo kolega Stefan. Etiketiranja koja sam doživela shvatila sam kao pritisak na rad i izveštavanje, ali sam i pored toga ostala na događaju i završila novinarski zadatak“, ističe Teodora.

Njen kolega Stefan Pavić ima 20 godina i tek je šest meseci u novinarskom poslu. Svedoči da se prvi put našao u ovakvoj situaciji i da ga je to potreslo.

„Čuo sam kada je Jovičić opsovao FAR i mlade kadrove. Takođe, rekao je kako mu je već muka od babetina i da mu treba sveža krv, misleći na Teodoru“, prenosi naš sagovornik ono što se dogodilo neposredno posle sednice.

On je dodao da nije znao kako da odreaguje i da je odlučio da završi svoj posao.

Izvinjenje Jovičića

Na mejl redakcije FAR-a danas je stiglo pismo sa izvinjenjem Dragana Jovičića, koji se i telefonom izvinio novinarki za svoje ponašanje.

On objašnjava situaciju u kojoj se našao i kaže da se nije obratio novinarki Teodori Petrov, već „drugim osobama“.

„Samo da Vam napomenem, pošto taj deo diskusije niste čuli jer niste bili prisutni, da sam prethodno govorio da problem naše branše u Dimitrovgradu i Bosilegradu nisu sredstva (zbog donacija Vlade Republike Srbije jednokratno i ostalih nivoa vlasti projektno svake godine), već ljudi, jer u Dimitrovgradu nije ostalo ni dvadesetak ljudi starosti od 20 do 30 godina, već da su svi ili u Bugarskoj ili širom Srbije, Evrope i sveta. U tom trenutku ste Vi ušli i dali mi šlagvort da ste Vi ‘1 od 5 miliona’ te starosne dobi koji ste ostali da živite i radite u našoj sredini. Ukoliko Vas je to na bilo koji način pogodilo ili Vas ili Stefana Pavića, koga izuzetno cenim kao mladog kolegu, ja Vam se još jednom izvinjavam“, stoji u pismu.

Jovičić tvrdi da se ono što je izgovorio nakon sastanka nije odnosilo na novinarku portala FAR, te se izvinjava ako je ekipa portal shvatila da je to upućeno lično njima.

Na kraju pisma Jovičić kaže da stoji na raspolaganju ovoj medijskoj kući ukoliko žele da na bilo koji način razjasne njihove odnose, javno ili ne.

„Hajku, koju su Vaš medij i Vaše udruženje pokrenuli na mene možete nastaviti, ja Vam za sada neću odgovarati, samo Vas još jednom molim da samo iznesete istinu i ne stavljate mi u usta neke glagole koje nisam izgovorio ni u kuloarima, a kamoli u zvaničnom delu“, navodi se u saopštenju.

Jovičić je naveo da neće podneti ostavku na članstvo u Komisiji, niti da je to iko iz NS BNM od njega tražio. „Moje diskusije su ocenjene kao veoma konstruktivne od gotovo svih članova Komisije i predsednika NS BNM“, dodao je on.

FAR traži da se izjasni Stojkov

Redakcija internet portala FAR, sa sedištem u Dimitrovgradu i sa dopisničkom mrežom u Bosilegradu, Nišu i Beogradu, zatražila je od predsednika Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefana Stojkova da se izjasni o incidentu i da javno osudi ovakvo ponašanje člana Komisije za informisanje Nacionalnog saveta, ali se do objavljivanja ovog teksta on nije oglasio.

Jučerašnji incident nažalost nije izolovan slučaj. To je samo jedna u nizu provokacija sa kojima se susreću saradnici FAR-a, kaže Petar Videnov. Priseća se još jednog pritiska od strane istog čoveka – Dragana Jovičića, koji se pre dve godine dogodio u kabinetu gradonačelnika, ali da tada prvi čovek opštine nije adekvatno reagovao.

„Osećamo se diskriminisano jer vrlo teško dolazimo do informacija. Neki direktori javnih preduzeća nam bojažljivo daju izjave, plašeći se za svoj položaj. Inače, naš medij posmatraju kao portal koji je protiv vlasti, a mi se trudimo da budemo objektivni i nismo ni na jednoj političkoj strani“, objašnjava Videnov.

Urednik FAR-a očekuje da se ovakvo ponašanje člana Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske manjine javno osudi i da se poruči da takvim ljudima nije mesto u ovako ozbiljnoj instituciji.

Internet portal FAR je dvojezični medij civilnog društva, koji se od 2016. godine bori za profesionalno, objektivno i nezavisno informisanje bugarske nacionalne manjine u Srbiji i svih građanki i građana, navode u FAR-u.

UDRUŽENJA: UTVRDITI ODGOVORNOST JOVIČIĆA

Novinarska udruženja su danas u zajedničkom saopštenju osudila vređanje i omalovažavanje kojem su bili izloženi mlada novinarka portala FAR i njen kolega.

Udruženja od rukovodstva Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine zahtevaju da što pre utvrdi odgovornost vinovnika uvredljivog ponašanja prema novinarima i javno se izvini redakciji portala FAR.

Neshvatljivo je to što skandalozno ponašanje Dragana Jovičića, direktora Radio-televizije Caribrod i prosvetnog radnika u dimitrovgradskoj gimnaziji, nije osudio niko od prisutnih, dodaje se u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih izdavača „Lokal press“ i Asocijacija onlajn medija.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend