20. maj 2017.

Novinarska mreža: Finansijsko iscrpljivanje „neposlušnih“ medija

Novinarska mreža, koja okuplja novinare sa postjugoslovenskih prostora, u današnjem saopštenju upozorava javnost i međunarodnu zajednicu da vlasti u regionu finansijski iscrpljuju "nepodobne" medije kako bi im otežali ili u potpunosti onemogućili rad.

 „U tom kontekstu, zabrinjava najnovija odluka Apelacionog suda u Beogradu protiv portala autonomija.info Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), kojom je izdavaču naloženo da plati 300.000 dinara (oko 2.500 evra) plus ostale troškove, po privatnoj tužbi nekadašnjeg funkcionera ekstremno desne “Treće Srbije”. Kažnjeni su zbog informacije koja je prenesena iz drugog medija, uz navođenje izvora, a sudu su predstavljeni svi potrebni dokazi da su informacije naknadno proverene. Istu informaciju preneli su i drugi mediji, koji zbog toga nisu tuženi“, kaže se u saopštenju, podsećajući da je prethodno Viši sud u Beogradu odbacio istu tužbu.

Presuda je, navode potpisnici saopštenja, doneta u istom periodu u kojem je rukovodstvo NDNV-a bilo izloženo seriji pretnji smrću, orkestriranim sa nacionalističkim prozivkama i uvredama koje su upućivane od predstavnika vlasti i režimskih medija, zbog čega izražavamo zabrinutost da bi presuda mogla biti deo širih pritisaka na NDNV.

NM ukazuje i da su na sličan način iscrpljivani mediji i u drugim postjugoslovenskim republikama, što je dovelo u nekim slučajevima do njihovog gašenja, ili do promene načina rada, kao i na to da medije koji nisu pod njihovom kontrolom, vlast disciplinuje ne samo kroz pravosuđe i razne vrste javne presije, već i čestim slanjem inspekcijskih službi i pritiskom na oglašivače. Obrnuto – bliske medije nagrađuje milionima evra iz državnih i paradržavnih fondova.

„Na pogoršano stanje u medijima u postjugoslovenskim zemljama upozorile su poslednjih meseci vodeće organizacije koje prate slobodu medija, poput Reportera bez granica, Freedom House, ali i Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije Saveta Evrope.

Upozoravamo da će, uz pomenute političke pritiske, medijske progone i učestale pretnje smrću – sistematsko finansijsko iscrpljivanje „neposlušnih“ i nagrađivanje režimskih medija, neminovno dovesti do potpunog gašenja bilo kakve ozbiljnije medijske alternative u zemljama regiona“, kaže se u saopštenju Novinarske mreže, koje su potpisali:

Eldin Hadžović (BiH)

Goran Borković (Hrvatska)

Olivera Slavnić (Crna Gora)

Una Hajdari (Kosovo)

Biljana Žikić (Slovenija)

Aleksandar Manasiev (Makedonija)

Iva Martinović (Srbija)

Jerko Bakotin (Hrvatska)

Saša Ćirić (Srbija)

Aleksandar Trifunović (BiH)

Anamari Repić (Kosovo)

Danka Derifaj (Hrvatska)

Ilir Gaši (Srbija)

Boris Pavelić (Hrvatska)

Elvir Padalović (BiH)

Petar Vidov (Hrvatska)

Branka Dragović Savić (Srbija)

Ivor Car (Hrvatska)

Borjan Jovanovski (Makedonija)

Sanja Kljajić (Srbija)

Boris Pavelić (Hrvatska)

Miodrag  Sovilj (Srbija)

Nidžara Ahmetašević (BiH)

Ladislav Tomičić (Hrvatska)

Žarka Radoja (Srbija)

Ana Benačić (Hrvatska)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend