05. jul 2024.

Novinarska udruženja pozivaju ministarku pravde da se usprotivi izručenju beloruskog novinara

Grupa medijskih organizacija u Srbiji pozvala je danas ministarku pravde Maju Popović da se „usprotivi“ izručenju beloruskog novinara Andreja Gnjota za kojim su vlasti te zemlje raspisale poternicu zbog navodne utaje poreza.

U saopštenju su podsetili da je Gnjot pritvoren po dolasku u Srbiju 30. oktobra prošle godine a da je u decembru 2023. godine, Viši sud u Beogradu doneo je odluku da su se stekli uslovi za Gnjotovo izručenje Belorusiji.

„Nakon žalbe, 12. marta, odluka je ukinuta i predmet je poslat na ponovno razmatranje. Uprkos međunarodnoj žalbi koju je u maju pokrenula koalicija MFRR, Viši sud u Beogradu je 13. juna na ponovljenom suđenju doneo odluku o izručenju Andreja Gnjota“, saopštile su medijske organizacije.

Ocenile su da Gnjot, novinar i suosnivač „Slobodne asocijacije sportista SOS BY“, koja se u Belorusiji smatra „ekstremističkom“ organizacijom, treba odmah da bude pušten na slobodu.

„Ako novinar bude izručen Belorusiji, potencijalno bi mogao da se suoči sa dodatnim optužbama za stvaranje ili učešće u ekstremističkoj grupi, za koju je predviđena kazna do 10 godina zatvora, dok je za utaju poreza predviđena kazna do sedam godina zatvora, prema beloruskom krivičnom zakonu“, upozorile su organizacije.

Poziv ministarki pravde uputili su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Udruženje nezavisnih elektronskih medija, SINOS, sindikat Nezavisnost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend