05. jul 2024.

Vratili smo se u Srbiju misleći da smo bezbedni: Ana Lalić iz Danasa saznala kada je iz kućnog pritvora pobegao čovek koji joj je pretio

Novinarka Ana Lalić za Danas navodi da ona nije pravovremeno obaveštena da je osumnjičeni S. I, koji je u bio u kućnom pritvoru zbog toga što joj je ugrožavao bezbednost, odnosno pretio njoj i njenoj prorodici, pobegao, te da je za tu činjenicu saznala kad i naš list.

Snimak ekrana, Utisak nedelje Nova S

„Pored toga što javnost nije obaveštena, mislim da je mnogo veći problem što ni ja ni moj advokat nismo obavešteni, s obzirom da je u pitanju osoba koja je vrlo direktno iznela pretnje da će mi doći na kućnu adresu, da će me izlomiti, a da će mi supruga upucati lično. Do mene je ta informacija, nažalost, stigla kao i do srpske javnosti, kada se na dan suđenja dotični sa nanogicom nije pojavio. Pomislili smo da je tog dana pobegao, međutim kako je Danas saznao, ispostavilo se da je on u bekstvu već više od mesec dana“, kaže Lalić.

Ova informacija je nju poprilično uznemirila, prvo imajući u vidu taj nedostanak komunikacije, odnosno da niko od državnih organa nije smatrao da je potrebno da ona i njena porodica budu obavešteni da je osoba koja im je pretila smrću na slobodi.

„Ono što je dodatno skandalozno u celoj priči je što sam ja sa porodicom upravo zbog velikog bezbedonosnog rizika, zbog velike količine brutalnosti i ozbiljnosti pretnje, bila relocirana iz Srbije više od mesec i po dana, u koju smo se vratili nakon što smo dobili procenu da naša bezbednost više nije ugrožena. Sad se ispostavilo da smo se mi zapravo vratili u Srbiju kada je ovaj osumnjičeni već uveliko bio u bekstvu, a nama niko o tome ništa nije javljao“, ukazuje Lalić.

Sumnja da je u pitanju čitava farsa, jer joj je neverovatno da je osoba kojoj su oduzeta dva pasoša uspela da „nestane sa lica zemlje“, iz Smederevske Palanke, i po njihovim nezvaničnim informacijama, on se ne nalazi uopšte na teritoriji Srbije.

Postavlja pitanje kako je osoba bez putnih isprava uspela bez ičije pomoći da napusti državu sa sve nanogicom.

Lalić ni tada ni sada nije ulazila u procene suda, te ističe da želi da veruje da u institucijama rade ljudi koji znaju svoj posao, zbog čega je verovala da je izrečena mera bezbedonosno dovoljna.

„Možda on ranije nije osuđivan, pa je to neka olakšavajuća okolnost zbog koje mu je dodeljen kućni pritvor. Interesantno je da je u pitanju strani državljanin koji je živeo u Francuskoj, tako da je to sve negde uticalo na odluku suda. Ono što se sada pokazalo, očigledno je da je doneta pogrešna sudska procena, koja sada ponovo komplikuje moj život i bezbednost moje porodice, ali je pokazalo na koji način i koliko neozbiljno ova država i dalje tretira i postupa po svim pretnjama koje novinari u Srbiji dobijaju“, navodi Lalić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend