05. jul 2024.

Poskupljuje pretplata za RTS i RTV

Umesto 299 dinara mesečnu taksu za Radio televiziju Srbije i Radio televiziju Vojvodine plaćaćemo 349 dinara, stoji predlogu izmena zakona koji je 4. jula usvojila Vlada Srbije.

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je Predlogom zakona o izmenama zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

U obrazloženju predloga zakona navodi se da je, „polazeći od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Srbiji, visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa i nesrazmerno visokih troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja sa jedne strane i potrebe obezbeđenja uslova za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti javnih medijskih servis, sa druge strane, kao najcelishodnije predloženo rešenje da se u periodu od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2025. godine javni medijski servisi delimično finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise, koja bi se naplaćivala preko računa za utrošenu električnu energiju, koji obezbeđuje visoki stepen naplate takse“.

Predloženim izmenama zakona privremeno se, kako se navodi – produžava u navedenom periodu uređivanje načina finansiranja osnovne delatnosti javnog medijskog servisa, „s ciljem otklanjanja okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad javnih medijskih servisa i obavljanja njihove osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa, navodi zakonopisac“.

„Imajući u vidu porast svih troškova poslovanja javnih medijskih servisa izazvanih makroekonomskim kretanjima i globalnoj ekonomskoj situaciji, činjenici da postojeća taksa koju građani plaćaju 299 dinara mesečno, kao i da je visina takse na nivou od 2020. godine, predlaže se da se visina poveća na 349 dinara mesečno, što je nominalno uvećanje od 50 dinara mesečno“, navodi se u obrazloženju predloga zakona.

Sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju se, kako se navodi „u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend