23. dec 2022.

Skupština: Predlog da se finansiranje RTS i RTV kroz taksu produži godinu dana

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je da je Vlada Srbije predložila parlamentu da se finansiranje javnih servisa kroz taksu produži za još godinu dana, kao i da se odloži za dve godine raspisivanje javnog konkursa za zasnivanje radnog odnosa državnih službenika na određeno vreme.

Martinović je u Skupštini Srbiji rekao da je Vlada Srbije predložila da se produži režim finansiranja RTS i RTV kao javnih medijskih servisa do 31. decembra 2023. godine.

„Zakonom o javnim medijskim servisima propisano je da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta, ali i kroz taksu, kroz komercijalne prihode i druge izvore“, rekao je Martinović.

On je naglasio da javni servisi obavljaju delatnosti od javnog interesa i da ne mogu sami da obezbede dovoljno prihoda jer nisu komercijalne televizije, pa Vlada predlaže nastavak finansiranja kroz naplatu takse preko računa za struju za još godinu dana.

Kada je reč o Predlogu zakona o izmeni Zakona o državnim službenicima, Vlada Srbije je predložila parlamentu da se za dve godine odloži primena odredbe o raspisivanju javnog konkursa za zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme zbog povećanog obima posla, rekao je Martinović.

On je ukazao da bi u slučaju da se rok ne produži, od 1. januara bi veliki broj državnh službenika u sudstvu, odnosno Ministarstvu finansija ostao bez posla, jer bi se zahtevalo raspisivanje konkursa.

Ministarka pravde Maja Popović zamolila je poslanike da podrže izmene Zakona o državnim službenicima kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje pravosudnog sistema.

Ona je poslanicima predstavila i međunardne ugovore o saradnji u oblasti pravosuđa Srbije sa Ujedinjenjim Arapskim Emiratima i Brazilom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend