24. apr 2023.

NUNS: Žrtvovane kolege RTS-a ne smeju biti zaboravljene

Dvadeset četiri godine nakon ovog smrtonosnog događaja javnosti i dalje nisu poznate sve činjenice koje su dovele do ubistva 16 ljudi u RTS-u. Ostalo je nejasno ko je u NATO Alijansi doneo odluku da se gađa medijska kuća, za koju je bilo evidentno da nije evakuisana i da u njoj rade civili; kao ni ko je doneo odluku, u tadašnjoj vlasti SR Jugoslavije i Srbije, da se, za razliku od zaposlenih u svim drugim državnim institucijama, samo radnici RTS-a ne izmeste na drugu lokaciju.

Odgovore na ova pitanje je najmanje što dugujemo žrtvama i njihovim porodicama i Nezavisno udruženje novinara Srbije će nastaviti da insistira na otkrivanju ovih činjenica.

NUNS zahteva da se nastavi sa pre 11 godina nezakonito prekinutom istragom o mogućim naredbodavcima žrtvovanja radnika RTS-a 23. aprila 1999. godine. Direktor RTS-a Dragoljub Milanović jeste osuđen na 10 godina zatvora zbog teškog krivičnog dela ugrožavanja bezbednosti jer nije preduzeo mere da se zaposleni i oprema te noći zaštite evakuišu. Ima indicija da on nije jedini koji je znao, ali samo je on procesuiran. On je sada na slobodi, a na mnoga pitanja – ko je i zašto žrtvovao novinare RTS-a, nije odgovoreno.

Ovim putem, takođe, podsećamo da pored tadašnjeg generalnog direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića, ni Ministarstvo odbrane, a ni Vrhovni savet odbrane nisu ništa preduzeli da se ljudstvo i tehnika RTS-a, nakon otvorene pretnje NATO pakta napadom, izmeste na rezervno i bezbedno mesto.

Podsećamo da je pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa da se imena naših 16 koleginica i kolega uvrste u bazu podataka nastradalih novinara Komiteta za zaštitu novinara, i na tome ćemo i dalje insistirati.

NUNS
23. april 2023 godine.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend