03. dec 2020.

NVO o govoru mržnje: Skupština poligon napada na nezavisne medije i pojedince

Nevladine organizacije ocenile su govor mržnje u Skupštini Srbije kao još jedan u nizu postupaka koji od parlamenta prave poligon za plasiranje neutemeljenih optužbi i napada na nezavisne medije, istaknute pojedince i sve one koji imaju kritički odnos prema društvu u Srbiji.

U saopštenju se kaže da organizacije civilnog društva i predstavnici medija oštro osuđuju govor mržnje uperen prema televizijama N1 i Nova S.

„Targetiranje medija, novinara i ostalih javnih ličnosti u nacionalnom parlamentu koji se emituju uživo putem Radio televizije Srbije kreira neprijateljsko okruženje koje u krajnjim slučajevima dovodi do pretnji smrću i fizičkim napadima“, navedeno je u saopštenju.

Grupa nevladinih organizacija navela je da se sve to dešava u danu kome je predat predlog akcionog plana za Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji od 2020. do 2025. godine predsednici Vlade Ani Brnabić, koja je najavila i formiranje nove radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara ističući da je bezbednost novinara crvena linija koju Vlada Srbije neće tolerisati.

„Ranije odsustvo osude govora mržnje izrečenog od strane narodnih poslanika vladajućih stranaka, čije su mete bile istaknute javne ličnosti, kao što je Jelisaveta Seka Sablić, ovu vrstu govora preti da „normalizuje“, čineći je društveno prihvatljivom. Time Srbija ide prečicom ka krajnje netoleratnom i polarizovanom društvu sa nesagledivim posledicama“, dodaje se.

U saopštenju, nevladine organizacije pozvale su Skupštinu Srbije, a pre svega predsednika parlamenta Ivicu Dačića, premijerku i predstavnike stranaka u Skupštini da osude govor mržnje svojih poslanika.

Potpisnici su: Asocijacija online medija, Beogradski centar za bezbedosnu politku, Beogradski centar za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja, Business Info Group, CANVAS, Centar za evropske politike, Centar za praktičnu politiku, Centar za vladavinu prava, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, KRIK, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Protekta, Vojvođanski građanski centar.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend