23. jun 2018.

Obezbeđenje zabranilo novinarima da prenose zasedanje niške Skupštine

Iako Poslovnik Skupštine grada ne brani prenos sednica Skupštine preko društvenih mreža, a u ugovoru između Grada i Niške televizije, koja na TV-u prenosi sednice, ne postoje ekskluzivna prava za ovu televiziju, obezbeđenje je upravo po ovim osnovima zabranilo novinarima "Media i reform centra" da putem Fejsbuka emituju rasprave odbornika.

Za razliku od televizijskog prenosa sednice, koji za svaki sat „izbije“ građanima „iz džepa“ 1.000 evra, novinarima „Media i reform centra“ je obezbeđenje zabranilo da potpuno besplatno prenose zasedanje o poklanjanju niškog aerodroma Državi.

Naime, kako kaže novinar Nemanja Stevanović, njegovoj koleginici i njemu, koji su nekoliko prvih sati prenosili zasedanje, prišli su radnici obezbeđenja, koji su im rekli da prekinu sa snimanjem, jer je “zabranjeno prenošenje sednica na društvenim mrežama”. Dodali su, kaže i da je to i zbog ugovora sa Niškom televizijom.

Zamolio me je da spakujem opremu, na šta sam ja rekao da sam došao kao novinar, pokazao mu legitimaciju i rekli su mi da mogu da ostanem, ali da prekinem sa snimanjem. Sve to je, kako su rekli, zbog toga što je navodno zabranjeno prenošenje zasedanja preko društvenih mreža i zbog ugovora sa Niškom televizijom – rekao je Stevanović.

Međutim, u Poslovniku se navodi da “elektronski mediji mogu direktno da prenose sednicu Skupštine”, a kao primer za to je i Leskovac, čije se sednice redovno prenose na lokalnoj televiziji, ali i preko Jutjuba.

Elektronski mediji mogu direktno da prenose sednicu Skupštine. Predstavnici medija imaju slobodan pristup sednicama Skupštine, radi informisanja javnosti o radu Skupštine i stavljaju im se na raspolaganje predlozi propisa, akata i drugi materijal o pitanjima iz rada Skupštine – piše u Poslovniku.

Pored toga, prema ugovoru između Grada i Niške televizije, ne postoji nijedan član, koji obavezuje Grad Niš da ovoj privatnoj televiziji obezbedi ekskluzivitet u prenošenju zasedanja odbornika.

Inače, na pitanje novinara Južnih vesti, zbog čega je onemogućeno Media i reform centru da preko društvenih mreža prenosi zasedanje, predsednik niške Skupštine Rade Rajković je kratko odgovorio „da ne zna ništa o tome“.

Pored toga, bez ikakvog obrazloženja, vođama protesta protiv poklanjanja Aerodroma „Konstantin Veliki“ službenici koji rade u Skupštini Niša nisu dozvolili da uđu u salu niškog parlamenta. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend