28. apr 2023.

„Očekivao sam da Aleksandar Vučić poništi moju kaznu“: Novinar Vojkan Ristić seća se kako je uhapšen usred noći na današnji dan pre 24 godine

„Uhapšen sam baš na današnji dan usred noći, pod vazdušnim sirenama i ekspresno osuđen na trideset dana zatvora. Kaznu sam izdržao uz četiri bombardovanja Vranja i Okružnog zatvora, samo zato što sam podneo krivične prijave protiv tadašnjeg načelnika policije u Vranju, kao i ministra Dragomira Dragana Tomića iz „Simpa“, seća se dopisnik Danasa Vojkan Ristić.

Ministar informisanja Vučić ignorisao je, kako kaže, zahteve urednika Danasa da bude oslobođen kazne.

„Bilo mi je još teže nakon tih urgencija iz Beograda“, kaže Ristić.

Presudom Prekršajnog suda sudijice Svetlane Mitić, tada dopisnik Danasa sa juga Srbije Vojkan Ristić osuđen je na „kaznu zatvora od trideset dana zbog toga što nije prijavio mesto prebivališta u Vranju već je ono bilo upisano na adresi u Vladičinom Hanu“.

„Bilo mi je jasno da se samnom nešto događa profesionalno, kada ja, kao jedini dopisnik nacionalnog dnevnog lista Danas, u to ratno vreme nisam dobio „ausvajs“ lokalnog štaba za izveštavanje, i slobodno kretanje. Do tada, posao sam obavljao normalno i bez tenzija, jer je i moja supruga Suzana, bila pod stalnom radnom obavezom kao urednica „Jumko novina“ u tekstilnoj kompaniji“, priseća se Ristić.

U Okružnom zatvoru Ristiću je bilo zabranjeno „čitanje štampe, korišćenje bloka i olovke“. Kako su zatvorski čuvari priznali tada bio je „pod posebnim nadzorom“, zato što je „on politički lik“.

U to vreme u zatvoru borave, osuđenici zbog „vojne izdaje“, Albanci koji su presuđeni za „šverc u ratnim uslovima“. Novinara Danasa, tada po nalogu advokata Gradimira Nalića iz Beograda, svakodnevno u zatvoru posećuje supruga Suzana.

„Vojkan je bio u teškom psihičkom stanju. Potpuno depresivan i izgubljen. Nije znao gde se nalazi. Meni je rečeno da on može da bude ubijen, te da ga moram svakodnevno posećivati uz saglasnost i dozvolu upravnika“, kaže supruga Suzana.

Novinar Danasa preko supruge i advokata Saše Stojkovića iz Vranja šalje žalbu na zatvorsku presudu Prekršajnom sudu u Leskovcu. Supruga Suzana pokušava da kontaktira „opozicionare“ iz Vranja koji se „ponašaju ignorantski“.

„Očekivao sam da ministar za informisanje Aleksandar Vučić, preduzme mere, i poništi moju prekršajnu kaznu. To se nije desilo. Preživeo sam četiri bombardovanja, nadajući se njegovom pomilovanju.Sa mnom u zatvoru bili su Srbi, Albanci i Romi, i znali smo da ako „udari“ nama nema spasa“, kaže dopisnik Danasa, koga je u njegovom poslu dok je bio u zatvoru „nasledila“ supruga Suzana, takođe novinarka.

Ristić navodi da je na papirićima od kutija cigareta „Zeta“ i „DIV“, svakodnevno zapisivao zatvorske utiske i krio ih iza kotlića na spratu pored „kuvarske sobe“ gde je izdržavao kaznu.

„Pažljivo sam sve zapisivao. I, moja poniženja koje sam dobijao svakodnevno. Danas to je neki mali istorijat, iz vremena vlasti kada je Aleksandar Vučić, bio ministar, a ja samo dopisnik Danasa i ništa više. Građanin, koji i danas radi za Danas, i poštuje svoje građane“, kaže Ristić.

Nakon izdržane kazne u potpunoj presudi, jer je molba za skraćenje Vojkanu Ristiću, kao dopisniku Danasa odbijena on je napisao dve knjige. „Ključevi“, kao i „Ključevi 2“, – ratni zatvorski zapisi. Knjiga zapisa je prevedena i na engleski jezik.

„Danas je odrednica iz tog vremena njegovog ministrovanja, ali i danas kada imamo ovakvog predsednika, kome novinari, moje kolege smetaju, ili još više koje on ponižava. Mene je hapsio. Ja sam preživeo. Šta li nam, sada sprema ne znam. Otuda i ovo podsećanje na njega, bez njegovih julovaca, sa aktuelno vatrenim naprednjacima, kao i sa sadašnjim socijalistima, i svima koji vređaju nas obične ljude“, kaže novinar Danasa iz Vranja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend