10. dec 2019.

Odbijena tužba predsednika PO Spirića protiv urednice KoSSeva

Osnovni sud u Leskovcu odbio je kao neosnovanu tužbu predsednika Privremenog organa Kosovske Mitrovice, Aleksandra Spirića, protiv urednice portala „KoSSev“, Tatjane Lazarević, za nanošenje duševne boli, a u vezi sa naslovom teksta iz maja 2017, „Štrajkači Ekonomske škole: Spirić iza oružanog napada? Načelnica: Ako se ne sredi – ključ u bravu!“. Spirić je, prema ovoj odluci u obavezi da na ime sudskih troškova, Lazarević isplati 29.000 dinara. Ova sudska odluka nije konačna, strane imaju pravo na žalbu.

Predsednik Privremenog organa je urednicu KoSSeva i predsednika štrajkačkog odbora Ekonomske škole, Janićijević Aleksandra, tužio, zatraživši naknadu nematerijalne štete od 5000 dinara zbog „pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede prava ličnosti“.

Lazarević je Spirić tužio „zbog naslova“, a Janićijevića za izjavu koja „ne odgovara istini“ a koju je dao za KoSSev portal.

On je naveo da je rečenica u naslovu „grubo izvučena iz smisla članka“, te da mu je tako istaknuta – „nanela nematerijalnu štetu povredom prava ličnosti“.

U sudskoj odluci se međutim navodi da je „nesporna činjenica“ to da je pre objavljivanja članka, Lazarević „pribavila od strane štrajkačkog odbora Ekonomske trgovinske škole u Kosovskoj Mitrovici javno saopštenje u pisanoj formi koje je potpisao Aleksandar Janićijević i da je pre objavljivanja članka obavila sve provere i razgovore, te da je faktički samo iz konteksta objašnjenja izvukla naslov članka, bez dodavanja svog komentara i mišljenja kao glavna i odgovorna urednica“.

Što se Janićijevića tiče, sud je utvrdio da je on „samo potpisao javno obaveštenje štrajkačkog odbora Ekonomske trgovinske škole, te da ni on u svom ličnom kontekstu nije iznosio bilo kakve uvrede koje bi škodile časti i ugledu tužioca Spirića“.

Sud je tako utvrdio da na strani Lazarević i Janićijevića „ne stoji bilo kakva subjektivna odgovornost za nastanak bilo kakave štete, pa ni povrede ličnosti tužioca Spirića“.

Tokom sudskog postupka a u izjašnjenju na tužbu, advokat Lazarević – Nebojša Vlajić, istakao je da cilj tužbe nije bila naknada nematerijalne štete, već disciplinovanje nezavisnog i objektivnog glasila kakav je KoSSev, te da se spreči u izveštavanju o temama koje lokalni funkcioneri i političari smatraju neprijatnim i da se na taj način utiče na uređivačku politiku KoSSeva.

Međutim, Spirićev advokat Dejan A.Vasić je ove navode osporio rečima da je ova tvrdnja „naivna u svojoj pretencioznosti iz više razloga“:

„Naime, svako ko prati rad medija, dobro zna da su svi mediji zavisni i da nezavisno glasilo ne postoji, ako nikako drugačije zavisni su od svojih izvora finansiranja. U tom smislu, internet portal u kom je prvotužena – urednik se pre može nazvati opoziciono orijentisanim glasilom nego za isti reći da je jedini objektivan i nepristrasan. Ocenu objektivnosti daće uostalom i ishod ovog postupka“.

Ocenjujući kvalitet članka i novinarskih veština Lazarević, advokat Dejan A. Vasić, smatra da je članak: „preobiman, neselektivno natrpan i nejasan, što i jeste odlika novinarskog stila prvotužene“.

„Recimo da nedeljnik Vreme koji odlikuju duži članci sigurno nikada nije objavio članak na 7 strana. Uostalom, i prvotužena će se setiti da sam joj u našim privatnim razgovorima, šaleći se, skretao pažnju da u pisanju vesti ne ume da odvoji bitno od nebitnog, što je po meni odlika novinarskog diletantizma i odsustva talenta“ – naveo je Vasić.

„Eksperimenta radi“, Vasić je predložio sudiji da se „naoruža strpljenjem i pročita 7 strana ovog članka kao neko ko nije upućen u lokalnu problematiku, pa da se uveri kako se iz te hrpe suvišnih reči ne može shvatiti ama baš ništa“.

Svoje viđenje sa druge strane izneo je advokat Vlajić:

„Ovde se radi o dubokom nerazumevanju suštine javnih glasila, prava na slobodu štampe i uloge slobodnih glasila u modernom društvu koje pokazuje tužilac i svako ko ga u ovakvom sudskom postupku podržava. Ako bi ovakve ideje i težnje, kakve su pokazane podnošenjem ove tužbe, bile prihvaćene u našem društvu, to bi značilo tešku regresiju i ne samo zaostajanje za modernim, uspešnim i demokratskim državama, već civilizacijski poraz jednog društva koje ne može da krene napred tamo gde treba da bude i gde bi trebalo da mu je mesto“.

Slažući se sa ocenom da je slobodno izveštavanje tekovina demokratije, Spirićev advokat Dejan A. Vasić, međutim, ističe da „čak i u ispoljavanju slobode, mora postojati mera i pristojnost“.

Tužba je pred sudom u Leskovcu odbijena i protiv Aleksandra Janićijevića.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend