22. feb 2023.

Odloženo ročište i po trećoj tužbi predstavnika Millenium Team-a protiv JUGpress-a i glavne i odgovorne urednice Ljiljane Stojanović

Ročište po tužbi Millenium Team-a prema Centru za demokratiju i razvoj juga Srbije, kao osnivača portala JUGpress, kao i protiv glavne i odgovorne urednice ovog medija, Ljiljane Stojanović, bilo je zakazano za danas. Ivan Bošnjak, direktor Millenium Team-a, nije se pojavio na ročištu, pa je ono moralo biti odloženo. Imajući u vidu da je glavna i odgovorna urednica JUGpress-a Ljiljana Stojanović putovala iz Leskovca kako bi prisustvovala ovom ročištu, izgubivši pritom čitav radni dan, sutkinja je odlučila da omogući tuženoj novinarki da da svoju izjavu, kako ne bi morala ponovo da dolazi, sa čime je punomoćnica tužilaca bila saglasna.

Stojanović je, pitana od strane sutkinje da objasni motive za objavljivanje teksta koji je bio povod za tužbu, izjavila sledeće: „Vođeni idejom da objavljujemo tekstove isključivo u interesu javnosti, preneli smo navode Vuka Jeremića i Miki Aleksića vezane za kupovinu i zakup 700ha zemljišta od strane Millenium Team-a, koje su oni izneli na konferenciji za novinare održanoj u Leskovcu. Naša je obaveza i po novinarkom kodeksu, kao i po Zakonu o javnom informisanju i medijima, da pratimo i prenosimo sa press konferencija, nezavisno od toga da li ih drži stranka koja je trenutno deo vlasti ili opozicije. Obaveza da izveštavamo sa ovakvih događaja je još veća ukoliko se radi o temama koje su od izuzetnog značaja za javni interes, a s obzirom na to da je ovo tema o kojoj se u Leskovcu danima pričalo među običnim stanovništvom i koja je budila veliko interesovanje, bilo bi neprofesionalno da o ovome ništa nismo objavili. Mi smo navode sa konferencije preneli doslovno i bukvalno, bez ikakvog vrednosnog suda ka tome što su predstavnici Narodne stranke izneli, kao i bez namere da prenošenjem njihovih reči ikoga uvredimo, omalovažimo ili oštetimo. Da se radi o profesionalnom i objektivnom prenošenju onoga što se moglo čuti na konferenciji za novinare može posvedočiti i snimak konferencije, koji se nalazi na YouTube kanalu JUGpress-a.“

Urednica JUGpress-a je dodala da je nekoliko meseci pre sporne konferencije, a nakon održane licitacije za kupovinu pomenutog zemljištva, ispred JUGpress-a Ivanu Bošnjaku mejlom uputila pitanja, na koja je on odgovorio, zahvalivši se i istakavši da je JUGpress jedini medij koji je bio zainteresovan da čuje njihovu stranu priče.

Izveštaj sa same pres konferencije je objavilo još nekoliko lokalnih medija, a JUGpress je jedini lokalni medij koji je zbog ovoga tužen.

Stojanović je pred Sudom izjavila i da bi JUGpress, u skladu sa svojim profesionalnim standardima, objavio odgovor predstavnika Millenium Team-a, ali da su oni izostali i onda kada su, nakon objavljivanja spornog teksta, mejlom upitali direktora Ivana Bošnjaka za izjavu, na šta je on odgovorio da nema komentar, ali da će Millenium Team tužiti svakoga ko bude preneo izjave političara sa konferencije za štampu. Dodala je da je Zorana Mihajlović, tadašnja ministarka energetike i rudarstva, koja je takođe bila pomenuta na konferenciji, dala izjavu nakon toga, kao i da je JUGpress njenu izjavu objavio.

Upitana zbog čega JUGpress pre objavljivanja izjava predstavnika Narodne stranke nije proverio istinitost istih, Stojanović je objasnila da to ne spada u novinarsku praksu kada su u pitanju konferencije za štampu, budući da mediji, pogotovo oni sa lokala, nemaju resurse da vrše istraživanje tačnosti navoda političara, kao i da je to procedura koja zahteva dosta vremena, što bi moglo potrajati i nedeljama, a da portal treba da prenese izjave sa konferencije za štampu istog dana, što je pre moguće.

Ivan Bošnjak, direktor Millenium Team-a, koji se, kako je rečeno od strane njegove punomoćne pravne predstavnice, nije pojavio na ročištu usled službenog puta, trebalo bi da svoju izjavu iznese pred Sud 15. juna 2023. godine.

Podsećamo, JUGpress i Ljiljana Stojanović su od strane Millenium Team-a tuženi još dva puta, a sve vesti o ročištima možete naći na sledećem linku:

https://nuns.rs/millennium-team-trazi-200-000-evra-odstete-od-jugpressa/

https://nuns.rs/i-direktori-milenijum-tima-tuze-osnivaca-jugpressa-i-glavnu-urednicu-zbog-dusevnog-bola/

https://nuns.rs/odrzana-pripremna-rocista-po-tuzbama-milenijum-tima-protiv-osnivaca-i-urednice-jugpressa/

https://nuns.rs/zavrseno-rociste-jugpress-u-po-tuzbi-kompanije-millenium-team/

https://nuns.rs/zavrseno-rociste-jugpress-u-po-drugoj-po-redu-tuzbi-kompanije-millenium-team/

https://nuns.rs/sud-odbio-prvu-tuzbu-milenijum-tima-protiv-osnivaca-i-glavne-i-odgovorne-urednice-jugpressa/

Više o SLAPP tužbama možete čitati na sledećim linkovima:

https://nuns.rs/zovko-slapp-tuzbe-su-novi-oblik-zlostavljanja-novinara/

https://nuns.rs/urednici-najvaznijih-medija-u-velikoj-britaniji-traze-akciju-protiv-slapp-tuzbi-i-maltretiranja-medija/

https://nuns.rs/uk-anti-slapp-konferencija-resenja-u-fokusu-spotlighting-solutions/

https://nuns.rs/evropska-anti-slapp-konferencija-2022/

https://nuns.rs/petrovic-u-srbiji-se-nizu-slapp-tuzbe-cilj-gusenje-medijske-kritike/

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend