26. avg 2021.

Ugroženi im život, bezbednost i porodica za platu od 22.000 dinara. I na sve to milionske tužbe Milenijum tima

Info Vranjske i JUGpress sud još nije obavestio da je Milenijum tim smanjio odštetne zahteve na 100 evra i tu najavu smatraju marketinškim spinom. I ukoliko se oni smanje na 100 evra, ostaće tužbe dvojice direktora koji traže dva miliona dinara

Ako sud izađe u susret astronomskim odštetnim zahtevima Milenijum tima, lokalni mediji će biti zatvoreni (foto: Cenzolovka, Perica Gunjić)

Nemamo nameru da menjamo uređivačku politiku, a ni da potonemo u autocenzuru. Preživeli smo i gore, od devedesetih naovamo, pa ćemo i ovo, valjda, kažu u lokalnim portalima JUG press i Info Vranjske, protiv kojih su kompanija Milenijum tim (Millennium team) i njeni čelnici podneli više tužbi za „povredu ugleda“, odnosno „duševni bol“, zahtevajući astronomsku odštetu. 

Milenijum tim radi za državu velike i unosne poslove i u delu javnosti mu se pripisuje bliskost sa naprednjačkom vlašću.

Ova beogradska kompanija je najpre, u aprilu ove godine, tužila osnivače Info Vranjskih i JUGpressa, kao i osnivače dnevnog lista Danas, portala Nova.rs i kablovskih televizija N1 i Njuz maks Adrija (News Max Adria), zahtevajući od njih ukupnu odštetu od najmanje 800.000 evra. 

Mediji su tuženi zbog toga što su preneli izjave opozicionih političara sa konferencija za novinare ili njihova saopštenja. 

Nakon tužbi kompanije koje su podnete zbog „povrede ugleda“, medijima su stigle i privatne tužbe dvojice direktora kompanije, Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, zbog „pretrpljenog duševnog bola“. 

U svakoj tužbi kompanije zahteva se naknada štete od 100.000 evra, a u svakoj tužbi dvojice direktora odšteta od 2.000.000 dinara. Naplata i dela ovih astronomskih iznosa svakako bi najviše pogodila lokalne medije, koji su i bez ovakvih finansijskih incidenata – „na aparatima“.

Milenijum tim nije smanjio odštetne zahteve sa 100.000 na 100 evra

Funkcioneri Narodne stranke su u februaru ove godine optužili Milenijum tim za umešanost u koruptivne poslove, a tuženi mediji su prenosili njihove izjave sa konferencija za novinare ili objavljivali agencijske izveštaje. 

Milenijum tim se bavi javnim poslom – dobija poslove na javnim tenderima i finansira se iz javnih sredstava. Stoga ima niži stepen pravne zaštite, jer postoji interes građana da budu informisani (advokat Boško Ristić)

Milenijum tim je zbog toga u aprilu podneo tužbe, navodeći da su mediji takvim pisanjem „povredili“ njegov poslovni ugled, pošto žig kompanije „kontinuirano gubi svoju vrednost na tržištu i svaki novi tekst dodatno umanjuje tu vrednost“, a ona „strepi od mogućnosti da će poslovni partneri odustati od saradnje“. 

U kompaniji su negirali učešće u koruptivnim radnjama i naveli da su „novinari morali da ih pozovu za komentar i proveru navoda pre nego što objave tekst“.

Nakon negativnih reakcija u delu medijske i druge javnosti, Milenijum tim je sredinom jula saopštio da će sve zahteve za naknadu štete u iznosu od 100.000 evra svesti na simbolične odštetne zahteve od 100 evra. Tužbe protiv medija podnete su samo radi dokazivanja nevinosti, a kompanija „nema ni motiv, ni nameru da tužbama pravi pritisak na medije ili da ugrožava njihov rad“. 

„Kao kompaniji bitno nam je da se utvrdi istina, ni u jednom trenutku nismo imali na umu takozvane SLAPP tužbe… Dosuđene sume i do sada i ubuduće usmerene su u humanitarne svrhe“, navodi se u saopštenju Milenijum tima i dodaje da je on „kao i do sada, potpuno otvoren da sve relevantne podatke o poslovanju podeli sa medijima“.

Pre dve sedmice kompanija je saopštila da je „sudu predala podneske da se tužbeni zahtevi prema medijima smanje na iznos od 100 evra“. Dinamika kojom će se to desiti sada je u rukama suda, navodi se u njenom saopštenju.

U Info Vranjskim i JUGpressu kažu da ih sud do sada nije obavestio da je Milenijum tim smanjio odštetne zahteve na taj „simbolični iznos“, tako da takvu najavu zasad smatraju marketinškim spinom. Oni dodaju da će, i ukoliko se odštetni zahtevi kompanije smanje na 100 evra, ostati tužbe dvojice direktora u kojima se potražuje 2.000.000 dinara.

ADVOKAT RISTIĆ: MILENIJUM TIM IMA NIŽI STEPEN PRAVNE ZAŠTITE JER SE FINANSIRA IZ JAVNIH SREDSTAVA

Boško Ristić, advokat koji zastupa novinare, ocenjuje da su tužbe Milenijum tima SLAPP tužbe, te da predstavljaju „prepisivanje“ loše evropske prakse da centri finansijske moći pokreću sudske postupke u kojima se traže visoke odštete. Suštinski rezultat takve prakse jeste gušenje slobode govora i prava građana da budu o svemu informisani.

„Ovakva praksa predstavlja i pokušaj da se kod medija stvori autocenzura, pod pretnjom naplate visokih odšteta. Medije u Srbiji, zbog neizvesnih sudskih postupaka, neujednačene sudske prakse i teškog položaja u kojem se nalaze, nije teško dovesti u poziciju da razmišljaju da li da izveste sa konferencije za novinare, da ne bi bili finansijski uništeni“, kaže on.

Ristić napominje da Milenijum tim predstavlja subjekt koji se bavi javnim poslom – pošto dobija poslove na javnim tenderima i finansira se iz javnih sredstava – te stoga ima niži stepen pravne zaštite.

U tom smislu je važno da sud odgovori na pitanje da li uopšte postoji osnov za naplatu naknade štete, s obzirom na to da postoji pretežni javni interes građana da budu informisani.

Čak i ukoliko sud bude našao da postoji povreda prava ove kompanije, veoma je važno da se utvrdi adekvatan iznos štete, koji ne bi trebalo da bude veliki, a mogao bi da bude i simboličan, zbog pretežnog prava građana na informisanje.

„Prilikom određivanja iznosa naknade štete mora da se ceni i ekonomska moć pravnog ili fizičkog lica koje je pričinilo štetu, u ovom slučaju medija. Jer, naknada nematerijalne štete ne sme da ima za cilj finansijsko uništenje počinioca, već treba da predstavlja samo satisfakciju“, kaže Ristić.

On precizira da satisfakcija može biti i simboličnih jedan dinar, jer je i on potvrda da je zakon prekršen i da takvu grešku ne bi trebalo ponavljati.

JUGpress: Lokalni mediji van Beograda zaboravljeni i bez zaštite

Kompanija Milenijum tim je protiv Centra za demokratiju i razvoj juga Srbije, kao osnivača regionalne informativne agencije JUGpress, i protiv glavne i odgovorne urednice Ljiljane Stojanović, podnela dve tužbe. Razlog za njihovo podnošenje su izveštaji sa konferencija za novinare lidera Narodne stranke Vuka Jeremića i njegovih bliskih saradnika u Leskovcu i Vranjskoj Banji. 

Prva tužba podneta je zbog izveštaja pod nazivom „Jeremić: Vrh režima preko Milenijum tima otima i Vranjsku Banju“, koji je objavljen 6. februara ove godine, a u kojem su prenete izjave vezane za kupovinu jednog od hotela u Vranjskoj Banji. 

Protiv nas se vodi već 6-7 postupaka, svi pred Višim sudom u Beogradu, te ja putujem i po dva puta sedmično do Beograda, po 300 kilometara u jednom pravcu. To iscrpljuje u svakom smislu i ozbiljno ometa naš rad (Saša Stojković, Info Vranjske)

Druga je usledila zbog teksta „Jeremić: Rat korupciji“, od 20. februara ove godine, u kojem su citirane izjave o kupovini i iznajmljivanju nekadašnjeg zemljišta „Plantaže“ kod Leskovca. Posle toga je osnivaču JUGpressa stigla i tužba dvojice direktora kompanije.

„Mi smo tuženi samo zato što smo radili posao medija, informisali javnost, prenevši izveštaj sa konferencija za novinare. Od skoro svih lokalnih medija u Leskovcu, koji su takođe objavili izveštaj sa tog događaja, tužili su samo JUGpress. Kako? Slučajno? Bez sugestija iz lokala? Ili bar bez male pomoći u objašnjavanju ko je ko? Ma, hajde! Pritom, Milenijum tim nije tužio političare već nekoliko medija. I prvo dva lokalna, JUGpress i Info Vranjske, koji, gle čuda, u najmanju ruku nisu omiljeni među političarima i strankom na vlasti“, kaže glavna i odgovorna urednica JUGpressa Ljiljana Stojanović, dodajući da je pritisak i to što su Milenijum tim ili Viši sud na adresu redakcije do sada pet puta slali jednu te istu tužbu.

Ona još kaže da je lokalnim medijima mnogo gore nego kolegama u Beogradu. Mediji u Beogradu reaguju „kad ih popreko pogledaju“, a lokalni mediji u Srbiji, van Beograda, zaboravljeni su i često bez zaštite. Teže se i finansiraju – JUGpress ne dobija novac na konkursnom sufinansiranju projekata od javnog interesa jer je označen kao „neprijateljski“, a posle ovih SLAPP tužbi biće i gore.

Ljiljana Stojanović dodaje da je mala redakcija JUGpressa, od ukupno osmoro ljudi, troškove svela na minimum. Samo je ona zaposlena na neodređeno vreme, svi ostali su honorarci. Još uvek imaju redovna primanja jer troše novac od projekata koji su odobreni prošle godine. „Dovijamo se, ali ne znamo šta će biti sutra.“

„Ipak, uprkos ovim tužbama sa milionskim odštetnim zahtevima, kao i svim drugim pritiscima, ne mislimo da odustajemo od načina na koji smo do sada radili, niti da dozvolimo sebi autocenzuru. Mi smo ekipa koja je preživela svašta od devedesetih naovamo, navikli smo na pritiske i znamo kako sa njima da se nosimo“, kaže glavna i odgovorna urednica JUGpressa.

Info Vranjske: Ugroženi smo 25-30 godina

Slično reaguju i u Info Vranjskim, čijeg je osnivača, Tim za razvoj i integracije, kao i glavnog urednika Sašu Stojkovića, Milenijum tim tužio zbog izveštaja sa konferencije za novinare, pod naslovom „Jeremić: Milenijum tim jedan od asova korupcije“, održane 7. februara ove godine. Nakon toga im je stigla i privatna tužba dvojice direktora te kompanije.

„Nije to ništa novo. Pritisci na medije na periferiji, daleko od Beograda, i teži su i drugačiji. Nama je već 25-30 godina ugrožena egzistencija, porodice, bezbednost, život… Mi ne bismo znali drugačije da živimo i radimo nego što smo to do sada činili. Gledaju nas kao ludake, ali – ovo se zove informisanje. Informisanje u korist javnosti je otkrivanje onog što oni ne žele da saopšte, e to mi radimo“, kaže glodur Info Vranjskih Stojković.

Lokalnim medijima je mnogo gore nego kolegama u Beogradu. Mediji u Beogradu reaguju „kad ih popreko pogledaju“, a lokalni mediji u Srbiji, van Beograda, zaboravljeni su i često bez zaštite (Ljiljana Stojanović, JUGpress)

On ne isključuje mogućnost da ih ove SLAPP tužbe i uguše, mada mu drugi govore da se to neće dogoditi.

„Ja verujem da je to moguće, jer je u Srbiji sve moguće, a pravosuđe koje sudi ni po babu ni po stričevima – ne postoji. Protiv nas se vodi već šest-sedam postupaka, svi oni su pred Višim sudom u Beogradu, te ja putujem i po dva puta sedmično do Beograda, po 300 kilometara u jednom pravcu. To iscrpljuje u svakom smislu i ozbiljno ometa naš rad. Kako god da se sve to završi, mi smo gubitnici“, kaže Stojković.

On dodaje da Info Vranjske opstaju samo na dobroj volji zaposlenih i ponekoj donaciji. Svi u redakciji od četiri-pet ljudi, uključujući i njega kao glavnog urednika, mesečno primaju platu koja je ispod minimalca – 22.000 dinara. Dešavalo se da dva-tri meseca budu i bez nje.

KSM: TUŽBE MILINIJUM TIMA SU OGOLJENI PRITISAK

Na tužbe sa odštetnim zahtevom od 100.000 evra, koje su označene kao SLAPP tužbe, reagovao je deo medijske i ostale javnosti, među kojima i Koalicija za slobodu medija. 

Članice Koalicije su ocenile da je reč o ogoljenom pritisku koji može dovesti do gašenja utuženih lokalnih medija, a kojim se želi poslati poruka i svim drugim medijima da mogu preko noći biti ugašeni ukoliko ne poštuju moć velikih kompanija. 

Podsetile su da su mediji tuženi samo zbog verodostojnog prenošenja informacija sa konferencija za novinare, a da pre podnošenja tužbi kompanija nije uputila demanti, niti je zatražila od tuženih medija da objave njen odgovor.

Autorka je novinarka lista Danas

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend