15. jul 2018.

Odloženo suđenje „Sandžak mediji“ po tužbi brata ministra Rasima Ljajića

U Višem sudu u Beogradu odloženo je prvo ročište po tužbi Mirsada Ljajića za povredu časti i ugleda protiv osnivača firme „Sandžak media“ d.o.o. Salahudina Fetića, pošto je advokat tuženog Sabahudin Hajdarević zatražio da se tužba sa srpskog prevede na bosanski jezik.

Mirsad Ljajić, brat ministra u Vladi Srbije Rasima Ljajića, zatražio je sudsku zaštitu zbog teksta objavljenog 10. maja 2017. godine na portalu „Sandžak pres“. U tekstu stoji da je „u kordiniranoj akciji Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru i policije, zbog sumnje da je mjesecima u Novom Pazaru organizovano nelegalno klađenje i kockanje, uhapšen i brat Rasima Ljajića, Mirsad Ljajić, te da se Rasimov brat tereti za pronevjeru 300.000 evra, a policija je tom prilikom zatvorila kladionicu koja je bila u njegovom vlasništvu…“.

Navodeći da mu je objavljivanjem „neproverenih“ i „neistinitih informacija“ povređen, odnosno narušen ugled i čast Ljajić je na ime naknade štete zatražio da mu tuženi isplati 50.000 dinara. Istu sumu Ljajić zahteva kao nadoknadu i za pretrpljene duševne patnje.

Inače, Mirsad Ljajić je prvobitno, osim „Sandžak medije“ tužio i portal „Sandžak pres“ i glavnog urednika Rifata Halilagića, ali sud je stao na stanovište da je tužba u ovom delu povučena pošto tužilac nije postupio nalogu delioca pravde. Naime, sudija Ivan Ilić je zatražio da privatni tužilac pravilno označi naziv „Sandžak media“ i „Sandžak pres“, zatim lične podatke Halilagića i izveštaj MUP-a o njegovom prebivalištu, kao i tačne adrese na koje tužba i sudski pozivi mogu biti uručeni. Ljajić i njegov advokat nisu udovoljili ovom zahtevu, pa je sudija Ilić doneo rešenje da je tužba protiv „Sandžak presa“ i Halilagića povučena.

U odgovoru na tužbu Salahudina Fetića navodi se da on „nije izdavač elektronskih novina Sandžak pres, niti odgovara za njihove radnje“, kao i da mu je tužba dostavljena na srpskom, iako on koristi bosanski jezik.

Sledeće ročište u Višem sudu u Beogradu zakazano je za 26. septembar 2018. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend