16. okt 2019.

Održan protest „Novinari protiv fantoma“ ispred Vlade Srbije (FOTO, VIDEO)

Oko 200 građana i novinara okupilo se večeras ispred zgrade Vlade Srbije na protestu „Novinari protiv fantoma“ na koji je, u znak podrške kolegama na N1, pozvala Grupa za slobodu medija

Novinari i građani isred Vlade Srbije (foto: Vojin Mitrović / Cenzolovka)

Novinarka Tamara Spaić pozvala je tužilaštvo i policiju da se „probude iz dubokog sna“ i otkriju ko su fantomi „koji su pobacali one glupave letke, poizlepili plakate po gradu i na kraju izbacili letke na sam prag N1“.

„Natpisi na tim lecima koji su deljeni i bacani kao vid pritiska i zastrašivanja novinara N1 inspirisani su onim što govori Aleksandar Vučić, predsednik Srbije“, rekla je Tamara Spaić poručivši Vučiću da „nije lepo da provocira mržnju i da se bahato ponaša prema novinarima“.

Tamara Spaić govori na skupu Novinari protiv fantoma (foto: Vojin Mitrović / Cenzolovka)

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić rekao je da novinari u Srbiji „žive u stalnom strahu za sebe i svoje porodice“ i poručio da Srbija, ako želi u porodicu evropskih zemalja, mora da oslobodi medije i „mora da ostavi novinare da rade“. Naveo je i da su se novinari okupili ispred Vlade da podrže N1, ali i sve one koji se trude da profesionalno rade.

Željko Bodrožić (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić takođe je rekao da su se novinari okupili ispred Vlade zbog N1.

„Oni su sve preneli što se taji u ovoj zemlji. Da nije bilo N1 i kolega iz drugih redakcija, kao što su Cenzolovka, KRIK i drugi, ne bi se čulo ni za hapšenje uzbunjivača (Aleksandra Obradovića iz Krušika) koji je uhapšen na tako brutalan način. On je mogao da završi kao Kafkin Jozef K. da mi nismo napravili solidarnu mrežu novinara i da se nismo svi time bavili. Očekuju nas napadi, ovo nije ništa šta nas sve, bojim se, očekuje.  Znamo da je našem kolegi (Milanu Jovanoviću iz Vrčina) zapaljena kuća. Ova vlast kad se suočava s argumentima, uzvraća nasiljem i što su argumenti jači, njihovo nasilje je gore“, ocenio je Cvijić, novinar koji je prvi objavio priču o hapšenju uzbunjivača iz fabrike Krušik.

Rekao je da se na primeru uzbunjivača vidi šta može solidarnost i pozvao da se solidarnost iskaže i na sutrašnjoj tribini „Nije filozofski ćutati“ na Filozofskom fakultetu.

Vuk Cvijić (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Urednik BIRN-a Slobodan Georgiev ocenio je da vlast pokušava da likvidira N1 „sa svim što se dešava s Telekomom“.

„Da nije N1 televizije, ne bi se znalo šta se dešava u Srbiji. Mi iz malih redakcija radimo nešto i, ako to N1 ne objavi, kao da se ništa nije ni dogodilo“, istakao je Georgiev.

Dodao je da u Srbiji još postoji 150 novinara koji svaki dan hrabro rade svoj posao i još oko 200 onih koji pokušavaju da prežive i da nešto rade, dok je ostalo, prema njegovim rečima, „sve kupljeno i uništeno“.

Slobodan Georgiev (foto: Vojin Mitrović / Cenzolovka)

Opstanak kvalitetnih medija, naveo je Georgiev, neće biti moguć bez podrške građana. „Ako građani ne veruju u ono što radimo, ako oni ne misle da je to važno i ako to ne žele da podrže, naš posao je potpuno uzaludan“, kazao je urednik BIRN Srbija.

Inače, ispred Vlade Srbije bio je i Simo Spasić, predsednik Udruženja ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji, koji je držao fotografije novinara Ranka Peranića i Đura Slavuja koji su 1998. godine nestali na Kosovu.

Spasić nije ništa govorio, ali su mu okupljeni građani i novinari dobacivali.

Potpredsednik udruženja „Gerila“ Sima Redžepović pokazivao je i delio „pasoše“ na kojima je pisalo „Republika N1“ i kojima se targetira televizija N1, ali incidenata nije bilo.

SKUP PODRŠKE ODRŽAN I U NIŠU

Više desetina medijskih radnika, predstavnika nevladinog sektora, pojedinih stranaka opozicije i građana okupilo se u niškom Medija centru, odakle je poslata poruka da je sada N1 meta napada, ali da sutra meta može biti bilo ko.

Solidarnost sa svim medijskim radnicima koji kritički izveštavaju, najavljuju da će pokazati u narednom periodu i među građanima u javnom prostoru.

„Ako dođu i uzmu medije, nećemo znati ko je sledeći na udaru“, poručio je Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Urednica portala Južne vesti Gordana Bjeletić ukazala je na to da su novinari i izveštači iz manjih sredina u još većem problemu, podsetivši da je napad na medije – napad na građane i institucije.

NDNV: Ovog puta je napadnut N1, sutra to može biti svako od nas

Ekipa Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) snimila je video podrške kolegama sa Televizije N1 koji su izloženi pretnjama, postavila ga na društvene mreže i pozvala građane na solidarnost sa napadnutim kolegama novinarima.

1 komentar za: “Održan protest „Novinari protiv fantoma“ ispred Vlade Srbije (FOTO, VIDEO)

  1. pukovnik

    „koji su pobacali one glupave letke, na sam prag N1“.

    Glupave letke, kaze ova novinarka. Pa ako su glupavi sto se uzbudjujete zbog toga. Cemu taj masovni protest od citavih 200 botova N1 televizije. Ne mozete silom glupavih poruka i reci pridobiti ovaj narod. Narod vas je u startu prozreo.

    17. окт 2019. at 12:34

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend