15. okt 2019.

N1 na udaru maskiranih napadača: Nastavak kampanje zastrašivanja, u kojoj učestvuju i državni funkcioneri

Televizija N1 je i sinoć bila meta napada nepoznatih lica koja već skoro mesec dana oko te televizije, ali i na drugim lokacijama po Beogradu, izvode akcije kojima se otvoreno priželjkuje da ovaj kablovski njuz kanal prekine rad u Srbiji. Grupa za slobodu medija poziva novinare i građane na protest ispred Vlade Srbije u sredu u 18 sati

Televizija N1 je i sinoć bila meta napada nepoznatih lica koja već skoro mesec dana oko te televizije, ali i na drugim lokacijama po Beogradu, izvode akcije kojima se otvoreno priželjkuje da ovaj kablovski njuz kanal prekine rad u Srbiji.

Nakon što je u nedelju u blizini zgrade televizije postavljena improvizovana rampa, kao i tabla s natpisom „Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg“, u dvorište zgrade TV N1 sinoć su dvojica muškaraca preko ograde ubacila oko 500 letaka na kojima piše „Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“. 

Muškarci su na licu nosili hirurške maske i udaljili su se automobilom koji je bio parkiran u blizini.

Zbog toga je Grupa za slobodu medija pozvala novinare na protest u sredu, 16. oktobra, u 18 sati ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

N1 od osnivanja trpi napade

Direktor programa N1 Jugoslav Ćosić napisao je sinoć na Tviteru da je u pitanju „test i najava ozbiljnih akcija čiji je jedini cilj uznemirenje novinara i zaposlenih u N1, napadi na njihov integritet i bezbednost“.

Akcijom „fantoma“ kampanja protiv N1 samo je dobila novi pojavni oblik. Gotovo od osnivanja novinari te televizije trpe razne etikete i agresivne, čak i uvredljive ispade državnih funkcionera, a samo pre nekoliko dana ekipi N1 nije dozvoljeno da izveštava s otvaranja vetroparka kod Kovina.

Ko zna šta još možemo da očekujemo. Zato je neophodno da se što pre organizujemo i pokrenemo široku akciju poslednje odbrane slobodnih novinara i medija (Željko Bodrožić)

Povodom poslednje akcije ispred N1, direktor programa te televizije Jugoslav Ćosić potvrdio je za VICE da je policija obavila istragu. On, međutim, nije mogao da navede ko stoji iza tih provokacija, ali da je siguran „da se one događaju sistemski i da su organizovane iz jednog centra“:

„Barataju sa istim materijalima uperenim protiv N1 i imaju u osnovi isti spin, koji je lansiran u Skupštini Srbije, da N1 ne posluje u skladu sa zakonom i da ne plaća porez. Ništa od toga nije tačno. Osim da je Skupština Srbije pretvorena u još jednu platformu za obračun sa N1 i ostalim nezavisnim medijima. Ja mislim da su ovo samo probe i testovi i da se planiraju ozbiljnije akcije protiv N1. Mi činimo sve da zaštitimo integritet i bezbednost naših zaposlenih. Od mera fizičke bezbednosti, preko kontakata sa policijom, do obaveštavanja svih relevantnih institucija u zemlji i inostranstvu.“

Ćosić je naglasio da u N1 „nema straha“ i da novinari i producenti N1 „duboko veruju u profesionalne principe kojih se drže i veoma su posvećeni svom poslu“. 

„To je najbolja ekipa televizijskih profesionalaca koja postoji u Srbiji. Veoma su solidarni, ne samo između sebe već i sa kolegama iz drugih medija koji trpe iste pritiske. Ne verujem da to može da se promeni.“

Bodrožić: Deo sistematskog zastrašivanja nepodobnih medija

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, izjavio je za Cenzolovku da slučaj sa akcijama protiv N1 svedoči o tome da su „metode progona svakog ko drugačije misli i govori od Aleksandra Vučića i njegove organizovane grupe na vlasti sve bezobzirnije i zloslutnije“. 

„Fantomi koji bacaju letke ispred sedišta redakcije Televizije N1 nisu nikakvi samoorganizovani pojedinci, već su, uveren sam, deo tog sistematskog zastrašivanja i targetiranja nepodobnih medija, i ko zna šta još možemo da očekujemo u narednom periodu. Zato je neophodno da se što pre organizujemo i pokrenemo široku akciju poslednje odbrane slobodnih novinara i medija“, navodi Bodrožić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend