18. nov 2019.

Prorežimskim medijima sporno „zavitlavanje“, a u redu kad Vučića nazovu budalom

Pretnje i pritisci na N1 obeležavaju nedelju za nama. Ali i izostanak reakcije institucija u vezi sa svime što je izrečeno na račun novinara naše redakcije. Sve to stvara atmosferu koja može da dovede i do ugrožavanja bezbednosti zaposlenih. Scenario koji je već više puta viđen u Srbiji.

Si ti, stručnjak, video lepši park od ovog u Evropi“ – ovim rečima, obilazeći novi bulevar, predsednik Vučić nije se obratio stručnjaku za parkove, već novinaru televizije N1 Miodragu Sovilju.

Takav ton u obraćanju predsednika niko nije komentarisao. Ali je zato, glavna tema postalo kako novinar N1 postavlja pitanja.

Sovilj: Piše (na dokumentu koji se nalzio na mobilnom telefonu) da je jedan od članova delegacije (Branko Stefanović).

Vučić: Pročitajte mi šta piše, pustite te trikove

Sovilj: Zaista niste videli?

Vučić: Ne, nisam video, pročitajte mi to. Šta dokazuje da je bio?

Sovilj: Da je bio ispred firme GIM.

Vučić: Nešto mi tu tajite, pročitajte mi ceo taj dokument.

Sovilj: Gospodine Vučiću, hajde nemojte molim vas, izvolite (pokazujući telefon).

Pojedini tabloidi i analitičari na prorežimskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ali i predstavnici vlasti doveli su u vezu novinarska pitanja N1 sa Vučićevim zdravstvenim stanjem. Dok je za političare Srpske napredne stranke pokazivanje dokumenta na mobilnom telefonu za strogu osudu, nezavisni novinari ocenjuju da je reporter Sovilj samo radio svoj posao.

„Kako ti padne na pamet da predsedniku staviš mobilni sa aplikacijom diktafon u, bezmalo, usta. U Izraelu, Britaniji, Francuskoj, da tako neko Makronu dođe, taj bi bio ustreljen“, izjavio je funkcioner SNS Vladimir Đukanović.

Dragan Janjić, predstavnik NUNS-a, naglašava da nikakvog ugrožavanja nije bilo.

„Pre svega, kada bi političar, kritikujući novinara, spominjao streljanje, taj bi se jako joše proveo. U Francuskoj predsedniku nikada ne bi palo na pamet da novinara zove stručnjak.Tu nekog nabijanja telefona nije bilo i nikakvog ugrožavanja. Ali od toga se pravi spin da je maltene pokušaj atentata“, kaže Janjić.

Osude, onih bliskih režimu, stižu i zbog ovog dela konferencije.

Vučić: Da vidim, nemam naočare, ne vidi se ništa. Stižu Vam poruke, piše vam neko, piše šta da me pitate.

Sovilj: Jel to možete da pročitate, a ovo ne možete…

Vučić: To je većim slovima, ovo je malim. Pa pročitajte mi sve, ja verujem vama.

Sovilj: Gospodine Vučiću, hajde stvarno da se ne zavitlavamo… Ovo je dokument…

Vučić: Ja se ne zavitlavam, ja sam veoma ozbiljan…

Dok je kolegijum televizije Studio B zapanjen da novinar koristi kolokvijalni rečnik, na Pinku su, kako navode, šokirani jer je predsedniku rečeno da se ne zavitlava. Takvo izražavanje izrazito osuđuje i glavni urednik Informera.

„Paz’te taj mali, da ne kažem šta je. on sebi daje za pravo da kaže predsedniku „vi se zavitlavate“. Alo dečko, ko si ti bre“, upitao je Dragan J. Vučićević, u emisiji na Pinku.

Reč „zavitlavanje“ nije strana ni predsedniku Vučiću i to upravo kada se obraća novinarima N1.

„Ja mogu da se zavitlavam sa američkom televizijom“, rekao je Vučić jednom prilikom ranije.

Međutim, nikada nijedan novinar N1, predsednika Vučića nije nazvao budalom.

„Vučiću, nemoj da ideš tamo, budala si ako odeš u Kinu“, poručio mu je upravo glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević, pre četiri godine.

Zašto su odjednom termin „zavitlavanje“ postao sporan, kao i pokazivanje dokumenata na mobilnom?

„To može biti jako opasno, da se kreira takva atmosfera neposrednog zastrašivanja novinara i da vi onda poručujete da, sutra,  ukoliko opet nešto pitate predsednika, on opet može da završi u bolnici i vi možete biti krivi za to“, navodi politikolog Vuk Velebit.

Atmosferu, prema rečima sagovornika N1 kreira vlast, a tabloidi prate taj talas.

Tako se na udaru Informera i Aloa, prethodnih dana, našao i programski direktor N1 Jugoslav Ćosić, kog nazivaju „šiptarskim i albanskim plaćenikom“.

Uvredljivi tekstovi objavljeni su uz fotografije pogrešnog čoveka, sa očiglednim fotomontažama tetovaža.

Reč je o vrlo opasnim spinovima u zemlji koja je ne tako davno svedočila zastrašivanjima, prebijanjima, pokušajima ubistva i ubistvima novinara, podseća predstavnik NUNS-a Dragan Janjić.

„To je po receptu koji je ovde primenjivan decenijama – dakle se postavi nešto što nije istina kao što je Ćuruvija dočekao bombe, što nije bila istina, a onda je likvidiran. Ovde imamo situaciju gde vi imate dokaze da nije istina, da je montiran snimak za Ćosića, ali je on ostavljen na vetrometini da može da ga napadne ko hoće. I tako da, maltene, ne može da ode na pijacu, jer će ga pitati – ej šta si ti uradio…“, navodi Janjić.

Ipak, prozivke političara i tabloida ne jenjavaju, a brojne su i pretnje upućene zaposlenima na N1 – zato što, kako u njima navode, rade za izdajničku ili američku ili CIA ili luksemburšku televiziju.

N1: Jeste spremni da preuzmete odgovornost, ako se kolegama ili meni nešto desi, zbog toga što kažete da radimo za američku televiziju?

„Šta da se desi, da se desi nešto nekome zato što radi za luksemburšku televiziju“, odgovorio je tada, na taj način, predsednik Vučić.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend