18. nov 2019.

Zloupotrebili Vučićevo zdravlje za napade na N1

Dok medicinske uzroke kardiovaskularnih tegoba predsednika Srbije Aleksandra Vučića razmatra lekarsko osoblje Vojnomedicinske akademije, funkcioneri vladajuće stranke i njima bliski analitičari su već postavili sopstvenu dijagnozu.

Foto: Screenshot N1

Prema toj verziji događaja, za predsednikovu hospitalizaciju odgovoran je novinar televizije N1 zbog pitanja i insistiranja na odgovoru tokom konferencije koju je u petak na gradilištu Beograda na vodi.

Najdirektniji u povlačenju veze između dva događaja bio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

„Mogli ste da vidite juče nekoliko sati pre nego što je predsednik primljen na VMA, imali ste novinara N1 Miodraga Sovilja, koji mu je unosio u lice telefon i obraćao mu se onako, uličarskim rečnikom, što je zaista sramota“, izjavio je Vesić.

Osude na račun novinara N1 stigle su i iz studija televizije Pink gde je glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević tvrdio da je novinar imao zadatak da isprovocira Vučića „da bi se posle od toga pravio haos“.

Jugoslav Ćosić, direktor televizije N1 u izjavi za Danas je takve interpretacije okarakterisao kao sumanute i tragikomične.

– Takva konstrukcija bi bila smešna da nije tužna. Besmisleno je tvrditi da je predsedniku pozlilo zbog profesionalnog novinarskog pitanja, kaže Ćosić dodajući da mu je žao zbog toga što je pozlilo predsedniku, kao što mu je žao svakoga ko ima zdravstvene tegobe.

On je naglasio da posao predsednika podrazumeva odgovaranje na teška novinarska pitanja.

– Ukoliko je predsednik toliko osetljiv na profesionalna novinarska pitanja, možda ne bi trebalo da se bavi tim poslom. Možda bi trebalo da se bavi humanitarnim radom, kazao je Ćosić.

Jedan od onih koji je javno kritikovao postupak novinara N1 bio je i marketinški stručnjak Nebojša Krstić. Na pitanje da li i on smatra da je novinarsko pitanje uzrokovalo zdravstvene tegobe predsednika, Krstić odgovara da je reč o „očiglednom spinu koji Danas vrši“.

– Novinar N1 ne zna koja pitanja spadaju u nadležnost predsednika Republike, a način i opaske tog novinara odgovaraju načinu komunikacije u nekom bircuzu na Ibarskoj magistrali, a ne ponašanju na predsednikovoj konferenciji za štampu. U ovom trenutku ne znam ništa o razlozima predsednikove hospitalizacije i ne mogu da govorim o povezanosti, tako da ne bih učestvovao u očiglednom spinu koji Danas vrši u želji da iskarikira i relativizuje neprofesionalno i neprimereno ponašanje novinara N1, kazao je Krstić.

Na konstataciju Danasa da je tu tezu najpre izneo Goran Vesić i pitanje da li smatra da i zamenik gradonačelnika Beograda „učestvuje u očiglednom spinu“, Krstić nije želeo da odgovara.

Na insinuacije da je novinarsko pitanje odgovorno za zdravstvene teškoće predsednika u toku jučerašnjeg dana reagovalo je Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV) pozivajući nadležne institucije da konačno reaguju na kampanju protiv novinara N1.

„Nezavisno društvo novinara Vojvodine izražava duboku zabrinutost zbog blaćenja kolega koji u skladu sa Kodeksom novinara Srbije postavljaju pitanja od javnog značaja i insistiraju na odgovorima izvršne vlasti. Ovaj princip je osnova svake prave demokratije i zaslužuje podršku cele zajednice“, kažu NDNV uz dodatak da su ozbiljno zabrinuti za bezbednost direktora programa te televizije Jugoslava Ćosića i novinara Miodraga Sovilja „zbog brutalnog linča kojem su izloženi u režimskim tabloidima“.

NDNV je pozvao pravosuđe i policiju da hitno povrate institucije i obezbede funkcionisanje pravne države.

„Ukoliko se tabloidima dozvoli da optužuju i presuđuju kao nekakve javne sudnice posledice će biti nesagledive“, kažu u NDNV.

Na opasnost od napada na novinara N1 juče je u saopštenju upozorila i Nova stranka. Oni ističu da u državi u kojoj su sloboda medijskog delovanja i nezavisnost medija svedeni na najniže grane, a novinari i medijski radnici pod nezapamćenim pritiskom ne bi li postali puko oruđe u rukama vlasti i instrument za izvršenje njihovih direktiva, ovakva ujedinjena reakcija predstavlja samo novi pokušaj da se ugrozi transparentnost i nezavisnost njihovog rada.

„Napominjemo da je novinarstvo časna i odgovorna profesija, čiji sastavni deo jeste upravo postavljanje pitanje i zahtevanje odgovora u interesu građana i javnosti, a koja su, u informativnom delu programa, obaveza svakog političara, te samim tim posebno vršioca funkcije predsednika Republike“, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, napadi na novinara televizije N1 dolaze u trenutku kada je ova televizija pod novim udarom kampanje blaćenja i diskreditacije. Dok su sa televizija napadani novinari N1, sa naslovnih stranica tabloida se već danima narušava profesionalni ugled direktora te televizije Jugoslava Ćosića optužbama da dobija novac sa Kosova.

Lončar: Predsednik bio životno ugrožen

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima hronične, manje probleme sa srcem, ali da je u petak došlo do ozbiljnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, kada je odlučio da se obrati lekarima VMA. Lončar je za Tanjug rekao da je po prijemu na VMA procenjeno da je predsednik Srbije životno ugrožen. „U toj zdravstvenoj ustanovi su medicinski timovi momentalno sproveli sve neophodne mere za saniranje ovako ozbiljnog stanja“, kazao je Lončar dodajući da je predsednik dobro odreagovao na terapiju. „Ipak, stručni timovi VMA su predsedniku Srbije preporučili da u narednom periodu smanji svoje redovne aktivnosti kako bi se u potpunosti oporavio od pogoršanja zdravstvenog stanja do kog je došlo u petak. Koristim ovu priliku da lično zahvalim medicinskim timovima VMA, koji su još jednom pokazali svoju stručnost i profesionalizam“, rekao je ministar Lončar.

Šta je pitao novinar?

Pitanje novinara Miodraga Sovilja na konferenciji predsednika Srbije se konkretno odnosilo na ulogu oca ministra policije u kompaniji Gim i razlozima zbog kojih je Branko Stefanović bio u delegaciji te firme tokom pregovora firme Krušik i inostranih kupaca. Sovilj je na telefonu pokazao predsedniku Vučiću pokazao dokument koji je objavio BIRN, a koji dokazuje Stefanovićevo prisustvo na pomenutom sastanku. Vučić je, gledajući telefon, istakao da ne vidi tekst i zatražio od novinara da mu pročita ceo tekst. U jednom trenutku, Vučić je kazao da je pročitao da je novinaru stigla poruka u kojoj mu poručuju šta da ga pita, na šta je ovaj odgovorio – nemojmo da se zavitlavamo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend