18. nov 2019.

Pitanja N1 doveli u vezu s zdravljem Vučića, novinari kažu – opasna tumačenja

Pojedini tabloidi i analitičari na prorežimskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ali i predstavnici vlasti doveli su u vezu novinarska pitanja N1 juče postavljena predsedniku, sa njegovim zdravstvenim stanjem. Novinari i udruženja upozoravaju da takva interpretacija događaja predstavlja direktan pritisak na nezavisne medije i da ugrožava njihovu bezbednost.

„Lično znam koliko je predsedniku Vučiću bilo teško i zbog onoga što smo mi gledali na televiziji, zbog one konferencije za novinare vrlo zanimljive, u Beogradu na vodi, ali i zbog nekih sastanaka sa nekim međunarodnim poslanicima“, rekao je Dragan J Vučićević, urednik Informera, na televiziji Pink.

A pričalo se praktično samo o konferenciji na kojoj je Vučić nakon otvaranja bulevara u Beogradu na vodi odgovarao na pitanja novinara, između ostalih i o aferi trgovine oružjem. Nakon što je u odgovoru Insajderu ignorisao deo pitanja koje se odnosi na dokument koji je BIRN objavio pre skoro godinu dana u kojem se vidi da je otac ministra policije Branko Stefanović, bio deo delegacije firme GIM-a koja je posetila fabriku Krušik, na to ga je podsetio novinar televizije N1.

Upravo ovaj deo konferencije postao je tema gostiju televizije Pink.

„Onaj, kolega, da ga tako nazovem, valjda sa N1, koji unosi telefon predsedniku države u lice, pa gde to ima. Ideja je bila da se izazove mahinalna reakcija svakog čoveka, normalnog čoveka, svako bi reagovao tako. Pa vi i ja, svaki gledalac, 90 odsto nas, kada bi nam neko gurao telefon gurnuo bi ruku, ako ništa drugo. To je bila ideja da se isprovocira takva refleksna reakcija Vučića da bi se posle od toga pravio haos“, rekao je Vučićević.

„Novinar predsedniku pod nos gura, kaže – da li ste videli ovo, i gura mu nekakav telefon… On mu – kaže ne vidim dobro, nemam dobre naočare, pročitajte mi dokument. On mu čita delove, on mu kaže – pročitajte mi sve da znam o čemu se radi. On mu kaže – nemojte da se zavitlavamo. Pazite, vi predsedniku Srbije govorite nešto što možete da govorite svojim drugarima kada igrate fudbal, ili kada pijete pivo posle fudbala“, rekao je analitičar medija Nebojša Krstić i dodaje da mu je to neshvatljivo.

O tome je zatim govorio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. „Mogli ste da vidite juče nekoliko sati pre nego što je predsednik primljen na VMA, imali ste novinara N1 Miodraga Sovilja koji mu je unosio u lice telefon i obraćao mu se onako, uličarskim rečnikom, što je zaista sramota“, rekao je Vesić.

Novinari, međutim, upozoravaju da se takvom interpretacijom događaja ugrožava bezbednost novinara i da predstavlja pritisak na medije.

„Vučić je tokom niza godina naučio na mnoga od tih naručenih pitanja i to je naučila i publika. I u svakom slučaju jedan profesionalni rad novinara i insistiranje na odgovoru je nešto što se ovoj vlasti ne dopada i to jeste opasno na neki način kada vi optužite novinara N1 da je poslao predsednika u bolnicu da ga je toliko iznervirao, isprovocirao, šta god – šaljete poruku da takva pitanja odnosno insistiranje na odgovoru, nisu dobrodošla“, rekao je novinar Filip Švarm.

„Ono što je najstrašnije to je cela interpretacija tog događaja i pokušaj da se u stvari N1 optuži maltene za ubistvo predsednika. To je toliko opasno i mi, mislim, da ulazimo u jednu opasnu zonu i mislim da postoje pametni ljudi koji bi morali da kažu – zaustavite se ljudi, ovo će otići dođavola sve. Zato što nikada ne znamo kako ovo može da se završi. Mi imamo jako loše iskustvo sa podržavanjem i podsticanjem na nasilje“, ocenila je Vesna Mališić.

Od brojnih slučajeva pretnji zaposlenima na N1 u proteklih pet godina, samo jedan počinilac dobio je uslovnu kaznu zatvora, dok je drugom određeno lečenje u specijalističkoj ustanovi.


Video prilog N!

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend