28. apr 2020.

OEBS osudio fizički napad na vlasnika RTV Puls-a

Šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu i predstavnik OEBS-a za slobodu medija u Beču, Harlem Dezir, oštro su osudili jučerašnji napad na vlasnika RTV Pulsa, Nenada Milenkovića, koji se dogodio ispred zgrade opštine u Kosovskoj Mitrovici.

„Ključni element demokratskog društva je mogućnost da novinari slobodno izveštavaju o događajima koji su u interesu javnosti. Posebno je zabrinjavajuće kada su novinari fizički napadnuti“, rekao je šef misije OEBS-a na Kosovu, Jan Bratu.

„Oštro osuđujemo ovaj fizički napad na direktora RTV Puls-a, Nenada Milenkovića. Nasilje nad novinarima je neprihvatljivo i ne bi ga trebalo tolerisati“, dodao je sa druge strane Dezir.

On navodi da motivi koji stoje iza ovog napada moraju biti istraženi, podsetivši da je ovo njegovo treće reagovanje povodom incidenata nasilja nad novinarima u Severnoj Mitrovici u poslednjih nekoliko nedelja.

Dezir je prethodno reagovao i iskazao zabrinutost povodom privođenja urednice KoSSev portala, Tatjane Lazarević, tokom obavljanja novinarskog zadatka, zbog navodnog kršenja mere zabrane kretanja koju je uvela kosovska vlada u borbi protiv koronavirusa. Ova mera se ne odnosi na novinare koji izveštavaju sa terena o pandemiji već je samo potrebno da novinar sa sobom ima legitimaciju, što je bio slučaj tokom privođenja urednice KoSSev portala.

Dezir je reagovao i povodom napada na novinara Gazete Blic u Severnoj Mitrovici u martu mesecu.

Bratu i Dezir su izrazili nadu u brzu i efikasnu policijsku istragu koja bi dovela do identifikacije i krivičnog gonjenja odgovornih. Istovremeno pozivaju sve aktere koji imaju uticaj u lokalnoj zajednici da osude incident i rade na sprečavanju daljeg zastrašivanja novinara.

Podsetimo, kako je juče Milenković potvrdio za KoSSev, četriri maskirana napadača pretukla su ga oko 10:00 ispred opštine Kosovska Mitrovica, gde se uputio, da kao vlasnik privatne kompanije „Puls inžinjering“, preda dokumentaciju za tender u vezi sa javnom nabavkom za izgradnju stambenih zgrada u Kosovskoj Mitrovici.

Milenković je zadobio udarce po glavi i drugim delovima tela. Tvrdi da je napadače „sigurno poslao neko iz opštine“. Naveo je da će podneti krivičnu prijavu, a republičkoj komisiji za javne nabavke prigovor i žalbu za sumnju u malverzacije od strane opštine Kosovska Mitrovica.

Juče se oglasilo Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak na Kosovu, kao i Kancelarija za KiM, koji su osudili ovaj napad. Uputili su zahtev policiji da hitno utvrdi ko su napadači, nalogodavci i šta su motivi ovog napada.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend