28. apr 2020.

Otvorena sezona lova: Jesu li novinari jedini problem?

Stanovnici Kosova se povodom svojih problema sve ređe obraćaju nadležnim institucijama jer tamo često nailaze na nerazumevanje, pa svoje muke dele sa novinarima. Međutim, treći napad na medijske radnike tokom samo jednog meseca ostavlja utisak da su novinari jedini problem kompletnog društva, ali i jedini problem srpskih i kosovskih institucija.

Za nepunih mesec dana na Kosovu na meti napada su se našla tri medija. Najpre je urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević privedena na novinarskom zadatku, zatim je ekipa RTV Kim uznemiravana prilikom snimanja priloga u Kuzminu, a nedugo posle toga dogodio se i fizički napad na direktora RTV Puls Nenada Milenkovića.

Milenković je u telefonskoj izjavi za RTV Kim rekao da su napadi na novinare sve učestaliji, te da je on lično žrtva po treći put.

„To pokazuje koliko su novinari zaštićeni, a mislim da nisu uopšte. Napadi se i dalje dešavaju, a ja sam žrtva ne po prvi, već treći put. Žalosno je što su me napali srpski batinaši i što se sve desilo ispred zgrade srpske Opštine Kosovska Mitrovica, gde niko nije priskočio u pomoć, niti pozvao policiju. Mislim da to govori puno o toj opštini i tome u kakvim uslovima ona funkcioniše“, objasnio je Milenković, dodajući:

„Nakon napada ostaje strah, ali napadi nas neće pokolebati da nastavimo sa svojim poslom, što bih preporučio svim medijskim radnicima“, kazao je on.

Situacije sa kojima se novinari u poslednje vreme suočavaju samo pokazuju „koliko je trulo kosovsko društvo i koliko sistem ne štiti nikoga, pa ni novinare“, kazala je urednica informativnog programa na RTV Kim Zorica Vorgučić.

„Vladaju bahatost, bezobrazluk i sila jačeg. To se pokazalo i u ova tri slučaja koja smo imali u proteklih mesec dana, a to su hapšenje novinarke na terenu, fotografisanje i pretnja našoj televizijskoj ekipi i poslednji, jučerašnji incident u kome je pretučen kolega Nenad Milenković“, kazala je Vorgučićeva.

OEBS osudio napad na direktora RTV Puls

Šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu i predstavnik OEBS-a za slobodu medija u Beču Harlem Dezir, oštro su osudili jučerašnji napad na vlasnika RTV Puls Nenada Milenkovića, koji se dogodio ispred zgrade opštine u Kosovskoj Mitrovici.

„Ključni element demokratskog društva je mogućnost da novinari slobodno izveštavaju o događajima koji su u interesu javnosti. Posebno je zabrinjavajuće kada su novinari fizički napadnuti“, rekao je šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

„Oštro osuđujemo ovaj fizički napad na direktora RTV Puls Nenada Milenkovića. Nasilje nad novinarima je neprihvatljivo i ne bi ga trebalo tolerisati“, naveo je Dezir.

Novinarka Anđelka Ćup smatra da celokupna situacija sa novinarima ostavlja utisak da su „novinari jedini problem kompletnog društva, ali i jedini problem svima, i srpskim i kosovskim institucijama“.

„Ovo što se juče desilo, u sred dana, ispred zgrade jedne institucije, pretući čoveka, a da policija nije pronašla počinioce, je zaista neverovatno. Ne razumem se u rad policije, ali nam vređa inteligenciju. Ja zaista ne znam da li smo mi, novinari, jedini krivi za sve što se dešava ili je ovo sve politički orkestrirano. Bojim se da je ovo drugo, a to je veoma opasno. Zanimljivo je da mediji koji rade na severu, osim jednog, nisu bili na licu mesta kao što su znali da budu u nekim drugim, vrlo čudnim, situacijama“, kazala je Ćup.

Vorgučićeva podseća na misiju novinara, na to da je njihova snaga u mikrofonu i olovkama.

„Ono što novinari mogu da rade jeste da izveštavaju o događajima koji ih okružuju, o problemima koje prate ovo društvo“, dodala je Vorgučićeva.

Ćup je dodala da nemili događaji deluju zabrinjavajuće i zastrašujuće na novinare.

„Pretpostavljam da se mladi novinari sve više boje da idu da rade, putpuno ih razumem. Pozivam kolege da budu solidarne, a sve institucije da reaguju. Nije dovoljna reakcija u vidu saopštenja“, navela je Ćup.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić smatra da su napadi na novinare nedopustivi, jer predstavljaju „napad na slobodu javne reči, na slobodu izražavanja, demokratiju, kao i na sve one vrednosi za koje se normalna društva zalažu“.

„Mi, kao udruženja, uvek reagujemo i šaljemo jasnu poruku kolegama da nisu sami i da neće ostati sami, već da svi moramo da budemo solidarni i da jasno stavimo do znanja siledžijama, batinšima, i raznim centrima moći koji napadaju novinare, da mi nećemo pristati da živimo i radimo u društvu u kom je nasilje normalna stvar, i da se ne sme tolerisati“, poručio je Ničić i pozvao sve kolege da prijavljuju slučajeve napada, da prate procese i da insistiraju na pravdi, a nevladine organizacije da aktivnije reaguju u slučajevima napada na novinare.

U saopštenju kojim je odbacio svaku povezanost Opštine Kosovska Mitrovica sa jučerašnjim brutalnim premlaćivanjem direktora RTV Puls, predsednik PO KM Aleksandar Spirić ocenio je da „kada sve institucije daju svoj maksimum u borbi protiv koronavirusa, apsolutno nedopustivo da bilo ko napada srpske institucije paušalnim ocenama i lažima“, ne komentarišući navode TV Mreže da opštinske kamere za video nadzor nisu radile u trenucima dok su Milenkovića četvorica rukama i nogama „odgovarala od namere da učestvuje na konkursu“.

Za one koji kratko pamte, kamere za video nadzor nisu radile ni u trenutku kada su Oliveru Ivanoviću pucali u leđa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend