04. jun 2024.

OEBS poziva vlasti u Srbiji da kazne napadače na novinare

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Teresa Ribeiro pozvala je u ponedeljak vlasti Srbije da istraže sve slučajeve nasilja na novinare i krivično gone napadače, nakon što je više novinara napadnuto u toku izbornog dana.

„Još novinara je napadnuto u Srbiji. Ta neprihvatljiva dela ometaju slobodu medija i demokratiju u državi. Nadležni treba da sistematski istraže i krivično gone u svim slučajevima nasilja nad novinarima, u skladu sa svojim obavezama u sklopu OEBS-a“, napisala je Ribeiro na svom Iks (X) profilu.

Misija OEBS-a u Srbiji izrazila je na svom Iks profilu „duboko žaljenje zbog pretnji i napada na novinare koji su izveštavali o lokalnim izborima 2. juna“.

„Novinari imaju ključnu ulogu u izveštavanju o izborima, da informišu javnost o kandidatima, njihovim platformama i aktuelnim dešavanjima“, piše u objavi.

Iz OEBS-a su pozvali političke lidere, državne zvaničnike i vlasti u Srbiji da „neopozivo osude i hitno istraže sve slučlajeve nasilja i pretnji novinarima, u skladu sa odlukom Minstarskog saveta OEBS-a o bezbednosti novinara, oko koje su se 2018. godine složile svih 57 zemalja učesnica, uključujući i Srbiju“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend