11. avg 2023.

Ombudsman otvorio slučaj zabrane ulaska na Kosovo novinarki RTS

Institucija Ombudsmana Kosova otvorila je slučaj Svetlane Vukmirović, novinarke Radio-televizije Srbije (RTS) kojoj je od 2021. godine zabranjeno da uđe na Kosovo i nesmetano obavlja svoj posao.

Zamenik kosovskog Ombudsmana Srđan Sentić izjavio je za Kim radio da je „u toku istraga svih navoda iz sadržaja pisma“ koje su novinarske i organizacije civilnog društva nedavno poslale vlastima na Kosovu.

Novinarske i organizacije civilnog društva su 1. avgusta 2023. godine poslale pisma Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu spoljnih poslova i Ombudsmanu tražeći objašnjenje zbog čega je novinarki Svetlani Vukmirović odbijen ulazak na Kosovo.

Istovremeno su tražili da nadležni organi obezbede poštovanje potpisanih sporazuma između Srbije i Kosova koji podrazumevaju slobodu kretanja, bez izuzetka.

„Potvrđujem da je Institucija Ombudsmana dobila pismo novinara i organizacija civilnog društva u vezi Svetlane Vukmirović“, naveo je u odgovoru za Radio KiM zamenik Ombudsmana Srđan Sentić.

Sentić je naveo da je u toku istraga svih navoda iz sadržaja pisma u skladu s mandatom, ustavnim i zakonskim nadležnostima Institucije Ombudsmana.

Od 2018. godine novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović u više navrata je odbijen ulazak na Kosovo i onemogućeno obavljanje posla. Najnoviji slučaj dogodio se 1. maja, kada je Vukmirovićevoj ponovo zabranjen ulazak na teritoriju Kosova uz obrazloženje da se smatra pretnjom po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodni odnose.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend