29. mar 2018.

Kako su juče privedeni članovi ekipe RTS-a u Peći

Ekipa RTS-a snimala je juče u Peći četvrtu epizodu emisije "Pravo na sutra" o uzurpiranoj imovini Srba, kada ih je, sa još petoro pravnika, privela kosovska policija. Urednica Svetlana Vukmirović je rekla da su tri člana njene ekipe pretresli, legitimisali i skoro pet sati saslušavali. Ona je incident prijavila Kancelariji za KiM koja je intervenisala.

Snimatelj Aleksandar Stipić, realizator Biljana Erdeljan i vozač Dalibor Milutinović su privedeni u Peći oko 17.45 tokom snimanja emisije „Pravo na sutra“. Sa njima je privedeno i pet advokata.

Urednica emisije Svetlana Vukmirović rekla je da nije privedena cela ekipa jer su se nalazili u drugom vozilu, a bili su parkirani ispred same policijske stanice u Peći. U ekipi su se nalazili i snimatelj Vladimir Jovanović i tonac Miroslav Radišić, kao i još jedan advokat.

Kako je objasnila, nepoznati Albanac je prijavio policiji da je video kamere, nakon čega je usledilo hapšenje.

Članovi ekipe i pravnici su pretreseni, legitimisani, utvrđeno je kada su ušli na Kosmet i zatim pet sati saslušavani.

Kako je Vukmirovićeva rekla, o ovom incidentu su, nakon sat i po vremena, kada su videli da ih ne puštaju, obavestili Kancelariju za KiM, čijom intervencijom su pušteni na slobodu oko 22.25.

Ekipa se tada okupila u Peći, iz koje su otišli u Gračanicu.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da Vlada Srbije najoštrije osuđuje privođenje i saslušavanje troje radnika RTS-a i petoro advokata na KiM.

Emisija „Pravo na sutra“ se realizuje u saradnji sa Projektom Evropske unije „Besplatna pravna pomoć“ i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.


Izvor: RTS

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend