29. jun 2023.

Žalba Svetlane Vukmirović zbog zabrane ulaska na KiM odbijena, šef prištinskog pregovaračkog tima pred Lajčakom bacio dokument o zabrani ulaska na pod

Novinarka RTS-a i autorka emisije „Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović žalila se Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova jer joj i dalje nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju, ali joj je žalba odbijena.

Iz Kancelarije za KiM za sajt UNS-a kažu da je njihov direktor Petar Petković za vreme dijaloga u Briselu pokazao dokument o zabrani ulaska šefu prištinskog pregovaračkog tima Besniku Bisljimiju, ali da je on, pred posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom, ovaj dokument bacio na pod, poručiviši da ga to ne zanima.

Prethodno, Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom, u saradnji sa Kancelarijom za KiM, poslala je obaveštenje misiji Evropske unije da Vukmirović planira da 1. maja poseti Kosovo i Metohiju, uz podsećanje da joj prištinske institucije jednostrano i protivpravno zabranjuju ulazak na KiM.

Iz Kancelarije ističu da su predstavnicima Misije EU se obratili, kako bi oni svojim autoritetom pomogli Vukmirović da nesmetano obavlja novinarski posao.

„Napominjemo da novinari nisu u obavezi ni prema jednom važećem sporazumu niti dogovoru da od Privremenih institucija samouprave u Prištini traže dozvolu za ulazak na prostor Kosova i Metohije“, dodaju za UNS iz Kancelarije za KiM.

Prestavnici Misije EU su, kako navode iz Kancelarije za KiM, u odgovoru naveli da će novinarki Vukmirović biti omogućen ulazak na Kosovo i Metohiju, kao i će izaslanik misije EU biti na administrativnom prelazu kako bi ispratio čitav slučaj.

To se, kako kaže Svetlana Vukmirović, nije dogodilo. Jednostranom odlukom prištnskih institucija autorka emisije „Pravo na sutra“ ponovo je ostala bez prava ulaska na Kosovo i Metohiju.

„Po dogovoru sa Kancelarijom za KiM, krenula sam sa ekipom. Kada sam stigla do prelaza Jarinje, rekli su mi da sačekam i pozvali su Prištinu. Posle nekih 20 do 25 minuta kosovski policajci su mi poručili da ne mogu da uđem i da ću ući na Kosovo kad budem počela bolje da pričam o Albancima“, rekla je za sajt UNS-a Vukmirović.

Njena advokatkinja Jovana Filipović uputila je žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova.

„U žalbi smo istakli da Rešenje pobijamo iz svih zakonskih razloga i naročito naglasili činjenicu da se u konkretnom slučaju ne može primeniti Zakon o strancima, s obzirom na to da je Svetlana rođena i živela na Kosovu, te da poseduje dokumentaciju“, rekla je Filipović za sajt UNS-a.

Kosovsko ministarstvo je ovaj zahtev odbilo, navodeći da Vukmirović ne ispunjava uslove iz Zakona o strancima, odnosno da predstavlja pretnju po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose.

Svetlana Vukmirović kaže da ovakva zabrana ima za cilj da utiša glas srpskog stanovništva na KiM.

„Iza ovog  postupka  i ukupno loše  atmosfere koja  traje  mesecima krije se  nesigurnost i amaterizam. Ovakvi potezi vlasti u Prištini nisu dobri, i svojstveni su nerazvijenim i zaostalim društvima. Novinari bi trebalo nesmetano da rade svoj posao. Gde postoje  zabrane to društvo nije položilo ispit iz demokratije. Imamo na delu  ‘disciplinovanje’ koje  očigledno ima za cilj da se sve manje čuje glas srpskog stanovništva sa područja Kosova i Metohije“, ističe Vukmirović za UNS.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend