29. jun 2023.

BH Novinari: Fizičko nasilje i mržnja su krivična djela i tako ih treba procesuirati

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima izdali su saopštenje u kojem osuđuju fizički napad na Osmana Mehanovića iz Bratunca, muzičara i snimatelja UPS Medija iz Srebrenice, zahtjevajući od nadležnih pravosudnih organa provođenje zakonskih radnji koje će rezultirati najstrožijom kaznom za napadače.

Iz Udruženja navode da je devetnaestogodišnji Mehanović napadnut kasno uvečer u petak 23. juna 2023. na parkingu u Bratuncu, tom prilikom su na njega nasrnula trojica mladića, pretukli ga i uz nacionalisitčke povike pitali: “Hoćeš da te zakoljemo kako smo vas u Srebrenici klali?”

Nakon što je zbrinut u lokalnoj bolnici, Mehanović je dao izjavu u Policjskoj upravi Zvornik, čiji su policajci veoma brzo utvrdili idetitet napadača i predali ih nadležnom tužiocu radi nastavka istrage.

Upravni odbor BH novinara smatra neprihvatljivim fizičko nasilje i širenje međunacionalne mržnje, a u ovom konretnom slučaju je užasavajuće što je žrtva uzoran mladić, koji u svom profesionalnom radu u UPS Medija i rock bandu zastupa potpuno drugačije, humane i demokratske vrijednosti, navodi se u saopštenju.

Podsjetili su kako ovo nije prvi mrzilački napad na uposlenike UPS Medija, te da je prije izvjesnog vremena na meti nacionalista bila i Dragana Jovanović, protiv koje je organizovana višednevna hajka putem lokalnog portala i društvenih mreža, bez ikakvih reakcija nadležnih policijskih i pravosudnih organa.

Upravni odbor BH novinara pozvali su policiju, pravosudne organe i lokalne vlasti u Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku i drugim gradovima Birač regije da sa dužnom pažnjom istraže i sankcioniraju svaki oblik nasilja prema medijskim djelatnicima, uključujući i ovaj posljednji napad na snimatelja Osmana Mehanovića. Nekažnjivost nasilja prema novinarima i medijskim ekipama ima za cilj ponavljanje nasilja sve dok se ne zaustvi rad medija u loklanim zajednicama, a u konačnici građanima uskrati pristup objektivnim, poštenim i tačnim informacijama od javnog značaja, zaključili su u saopštenju.

Izvor: BH novinari

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend