17. jun 2020.

Optuženi Željko Budimir vređao novinarku Danasa

Nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu Željku Budimiru, osuđenom na dve godine zatvora, novo suđenje počelo je danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Neposredno pre početka današnjeg glavnog pretresa, optuženi Budimir vređao je novinarku Danasa, koja od početka izveštava sa njegovog suđenja, govoreći joj, između ostalog, kako u svojim izveštajima piše neistine o njemu.

Budimir je prestao sa vređanjem tek na nagovor njegovog advokata.

Ovo nije prvi put da novinarka Danasa doživljava neprijatnosti u tzv. Specijalnom sudu – svojevremeno joj je pretio lider radikala Vojislav Šešelj da će je njegovi saborci prebiti, dok ju je u martu zastrašivao i nepoznati muškarac nakon suđenja za zločin u Štrpcima.

Što se tiče suđenja Budimiru, podsetimo da je Apelacioni sud u Beogradu u martu doneo rešenje o vraćanju suđenja na početak „zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja“.

Budimir se teretio da je 21. novembra 1992. u naselju Rejzovići (opština Ključ, BiH), zajedno sa Predragom Bajićem i Mladenkom Vrtunićem, ušao u kuću Ale Štrkonjića, u kojoj se nalazio sa suprugom Fatimom Štrkonjić i taštom Fatom Koljić.

Štrkonjića su mučili, tražeći mu novac, a kada im je dao 800 nemačkih maraka (DM), tražili su još. Rekao je da ima još novca zakopanog u bašti, pa su ga Budimir i Bajić tamo izveli, on je iskopao i predao im još 5.500 DM.

Tada je iskoristio priliku da pobegne.

Potom je jedan od njih trojice prvo ubio Fatimu Štrkonjić, a zatim ubio i Fatu Koljić.

Sudsko veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je prvostepenom presudom krajem septembra prošle godine osudilo Budimira na dve godine zatvora zbog, zbog kako je navelo, povređivanja telesnog integriteta i pljačke, izostavljajući optužbe za ubistva, te navodeći da ne postoje dokazi da ih je Budimir izvršio.

Zamenik tužioca za ratne zločine, Mioljub Vitorović, ostao je na današnjem suđenju pri optužnici, navodeći da Tužilaštvo za ratne zločine nema novih dokaza koje bi priložilo.

Odbrana je predložila da se sasluša sudski veštak Miroslav Rakočević, ali je sudsko veće saopštilo da je on preminuo.

Optuženi Budimir je izjavio da ne priznaje optužbe za koje se tereti.

Na današnjem glavnom pretresu svedočila je njegova supruga, Daliborka Budimir, koja je izjavila da je bila sa optuženim 21. novembra 1992. godine, jer ju je on tog dana zaprosio.

Završne reči su zakazane za 31. avgust ove godine, pošto optuženi krajem juna, kako je saopštio njegov branilac, ima zakazanu operaciju.

Inače, Bajić i Vrtonić su pravosnažno osuđeni u BiH na 13, odnosno devet godina zatvora.

J. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend