31. dec 2018.

Osude zbog pritvaranja novinarke „Koha ditore“

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope najstrožije osuđuje pokušaj represije nad novinarkom "Koha ditore" Sarandom Ramaj koju je kosovska policija u petak zadržala više od šest sati i oduzela joj mobilni telefon.

Novinarka Saranda Ramaj je u petak zadržana šest sati od strane kosovske policije, koja je takođe oduzela i zadržala njen mobilni telefon više časova, navodi se u saopštenju Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope.

„Ovaj pokušaj represije od strane policije desio se u trenutku kada je gospođa Ramaj pokušavala da radi svoj posao, odnosno da izveštava sa suđenja na kojem je svedočio gospodin Hašim Tači i da snimi njegovu izjavu, upravo koristeći mobilni telefon koji je kasnije oduzet“, dodaje se u sopštenju.

Pritvaranje novinarke Ramaj i nezakonito oduzimanje njenog mobilnog telefona, odnosno sredstva za rad, doživljavamo isključivo kao pokušaj zastrašivanja i napad na slobodu medija. Sloboda medija je temelj svakog društva koje se pokušava nazvati demokratskim, pa je ovakvo delovanje policije protiv jedne novinarke apsolutno nedopustivo ponašanje, ističe se u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope Vuk Maraš.

„Pozivamo kosovsku policiju da se suzdrži bilo kakve dalje represije protiv novinarke Ramaj i Koha ditore, a nadležne organe da hitno ispitaju da li je i u kojem obimu, u procesu pritvaranja gospođe Ramaj i oduzimanja njene imovine, došlo do zloupotrebe ovlašćenja i preterane upotrebe sile“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend