31. dec 2018.

Umesto odgovora o medijima, verbalni napad Vučića na novinare N1

Šta je uzrok sve lošije atmosfere u medijima, ali i javnom govoru na društvenim mrežama? To pitanje ekipa N1 uputila je i predsedniku Srbije. Umesto njegovog mišljenja - novi verbalni napadi.

Novinar i jedan od voditelja radijskog dvojca, poznatog kao „Daško i Mlađa“ – Daško Milinović, bio je priveden zbog, kako je policija saopštila, sumnje da je na Tviteru pretio smrću jednom od poslanika vladajuće stranke, Vladimiru Đukanoviću.

Novinar je prvo odveden na informativni razgovor u Odeljenje za visoko tehnološki kriminal, a potom u pritvorsku jedinicu odakle je izašao nakon 13 sati. O tom slučaju i stanju u medijima, koje karakterišu sve učestalije pretnje i napadi, N1 postavio je pitanje predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, koji je umesto odgovora, verbalno napao ekipu naše televizije.

Poslednju nedelju u 2018, predsednik Srbije rezervisao je za podelu novogodišnjih paketića deci sa Kosova i Metohije, ali je rezervisao i vreme da u pretprazničnoj atmosferi odgovara na pitanja novinara.

Na pitanje N1 kako, na kraju godine, vidi atmosferu u medijima i nedavne pretnje novinarima, skidanje emisija iz programskih šema pojedinih televizijskih stanica i privođenje novinara Daška Milinovića, zbog sumnje da je preko Tvitera pretio poslaniku SNS-a, umesto odgovora je usledilo:

Vučić: Što ne kažete narodu šta je rekao?

N1: Pa, nisam ja tu da to govorim, ja Vam postavljam pitanje.

Vučić: A niste? A ne znate šta je rekao?

N1: Molim Vas, ako možete da odgovorite, dakle kako…

Vučić: Ja vas pitam: ne znate šta je rekao? Kažite narodu pošto pričate o privođenju novinara taj čovek.

N1: Pa, evo recite Vi ako znate.

Vučić: Neću. Hoću vas da pitam. Ja ću da kažem, ne brinite.

N1: Ja neću reći, to je kolega moj, nema razloga da…

Vučić: Nećete da kažete, zašto? Stidite se?

N1: Ne, nego nema razloga da ja prenosim, ako možete da mi odgovorite.

Vučić: Donesite mi citat. Rekao mu je između ostalog: „vepru jedan, vrtećemo te na ražnju“ Molim Vas da mi pronađete to, neću da završim dok mi ne pronađete citat. Da ljudi u Srbiju čuju šta je to što Vi štitite i za šta se zalažete!“

A u pozadini priče o privođenju novinara i njegovim tvitovima je oštra rasprava, koja se odvijala na relaciji Daška Milinovića – ili na Tviteru poznatog kao „Zapad Todorović“ i narodnog poslanika iz redova naprednjaka, Vladimira Đukanovića. Sve je počelo tvitom Đukanovića, koji je bio upućen poslanici, Mariniki Tepić.

„Poruka Mariniki Tepić povodom njenog nezadovoljstva pobedom SNS u Lučanima – Marinika shvati, nećemo stati“, naveo je Đukanović.

Na takve navode reagovali su mnogi, među njima i pomenuti novinar Daško Milinović. Rečima: „Hoće li sad svinja nacistička njištati da ga ugrožavaju na internetima? Fašistički vepru, nećemo ti dvaput reći, na ražnju ćeš se peći.“

Oba tvita angažovala su srpsku policiju. Na razgovoru u UBPOK-u bio je poslanik SNS-a. Epilog te posete nije poznat javnosti. Tokom gostovanja na televiziji Pink, predsednik Srbije i predsednik SNS-a za tvit stranačkog kolege imao razumevanja.

„Jeste vi sigurni da je zbog toga? Mora da je rekao nešto teže, mora da je rekao nešto lošije…“, rekao je 25. decembra Vučić.

A objavu Milinovića, MUP je okarakterisalo kao „ugrožavanje sigurnosti“ i kao „pretnju smrću“, zbog toga je – po nalogu tužilaštva, njemu određeno zadržavanje. Potom je uz krivičnu prijavu priveden Višem javnom tužilaštvu. Nakon 13 sati u pritvorskoj jedinici, pušten je na slobodu.

„Svi oni, kada je prećeno Slaviši Lekiću – uhapšeni su ti što prete, kada je prećeno Tanji Vojtehovski – uhapšeni su i ti, kada je prećeno bilo kome od novinara, uglavnom onima koji kritikuju vlast, svi su pohvatani. Nisu pohvatani oni koji su pretili maloj Barbari Životić, ne znam zašto, sigurno ima razloga, šta ćete, to vam tako ide. Ali, u Srbiji da na ražnju nekoga okrećete i da se svi prave da je to nikom ništa i da je u redu. U Srbiji koju ja vodim – niko nikoga na ražnju neće okretati“, rekao je Vučić.

Atmosferu u medijima poslednjih meseci obeležili su sve učestaliji napadi i pretnje, ali je stanje kulminiralo paljenjem kuće novinara ŽIG info, Milana Jovanovića. A u 2018. Srbija je, prema Reporterima bez granica, ponela ne tako zanosnu titulu – titulu za „najgore stanje u medijima na Balkanu“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend