08. feb 2019.

Otvoreno pismo UNS-a: Omogućite novinaru Gvozdenu Zdraviću da prati rad Skupštine opštine Aleksandrovac

Predsedniku opštine Aleksandrovac Jugoslavu Stajkovcu, predsedniku Skupštine opštine Aleksandrovac Tomi Savkoviću, ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću, državnom sekretaru za informisanje Aleksandru Gajoviću, ministru državne uprave i lokalne samouprave Branku Ružiću, povereniku za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva predsednika Skuštine opštine Aleksandrovac Tomu Savkovića i predsednika Opštine Aleksandrovac Jugoslava Stajkovca da u ponedeljak, 11. februara, prestanu sa diskriminacijom i omoguće dopisniku „Blica“ i novinaru lista „Rasina pres“ Gvozdenu Zdraviću da prati rad Skupštine opštine.

Povezane priče

UNS poziva ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, državnog sekretara za infromisanje Aleksandra Gajovića, ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića i Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Brankicu Janković da u skladu sa svojim ovlašćenjima učine nadzor nad radom lokalne samouprave i urade sve kako bi prekinuli višegodišnju diskriminaciju Gvozdena Zdravića koji zbog odluka čelnika Opštine Aleksandrovac ne može da obavlja svoj posao od javnog interesa.

Već nekoliko godina, predsednik Skupštine opštine Aleksandrovac pre svakog zasedanja Skupštine opštine donosi odluku da Gvozdenu Zdraviću zabrani izveštavanje sa sednice sa obrazloženjem da je „nedostojan“.

U obrazloženju odluke koju potpisuje Toma Savković, a u koje je UNS imao uvid, uvek stoji da se predsednik Skupštine „rukovodio predlogom odborničkih grupa SO Aleksandrovac da zbog neobjektivnog informisanja, stalnih napada i pogrdnih tekstova na račun najužeg opštinskog rukovodstva, u listu ‘Rasina Pres’, novinar pomenutog lista ne može na objektivan način da prati rad sednice“, kao i da je „nedostojan da prisustvuje sednici Skupštine“.

Podsećamo vas da Zakon o javnom informisanju propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja i da su organi vlasti dužni da ravnopravno, bez diskriminacije, tretiraju sve novinare i da im omoguće da nesmetano rade svoj posao u javnom interesu.

„Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“, propisuje Zakon o javnom informisanju i medijima i navodi da se „sloboda javnog informisanja ne sme se povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja“.

Zakon o zabrani diskriminacije u članu 13, kao težak oblik diskriminacije, prepoznaje „propagiranje ili vršenje diskriminacije od strane organa javne vlasti“, dok je članom 15 propisano da se „diskriminatorsko postupanje službenog lica, odnosno odgovornog lica u organu javne vlasti, smatra težom povredom radne dužnosti“.

UNS zato poziva ministra i državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja, ministra državne uprave i lokalne samouprave i Poverenika za ravnopravnost da, zato što funkcioneri lokalne samouprave krše zakon, omoguće poštovanje Zakona o javnom informisanju i Zabrani diskriminacije, kako bi Gvozden Zdravić najzad, u ponedeljak 11. februara, mogao da izveštava sa sednice Skupštine opštine Aleksandrovac.

Udruženje novinara Srbije