08. feb 2019.

Sud sprečavanjem medija prekršio i ustav i zakon

Čelnici Osnovnog suda u Brusu zabranili ulaz novinarima na suđenje predsedniku opštine Milutinu Jeličiću Jutki. Slučaj će biti tema i na okruglom stolu OEBS

NIJEDAN sudija u Srbiji nema diskreciono pravo da isključi deo javnosti sa suđenja, osim u slučajevima koji su propisani zakonom, potvrdio je za „Novosti“ Omer Hadžiomerović, predsednik Apelacionog suda u Beogradu i potpredsednik Društva sudija Srbije. Samim tim to pravo nisu imali ni čelnici Osnovnog suda u Brusu, koji su zabranili ulaz novinarima na suđenje predsedniku opštine Milutinu Jeličiću Jutki, 5. februara, a dozvolili su ulazak ostatku prisutne javnosti.

Kruševačko tužilaštvo tereti Jeličića za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje prema bivšoj sekretarici Mariji Lukić. Pored okrivljenog, žrtve, advokata, zamenika tužioca i sudije, na glavnom pretresu, koji je po zakonu javan, našli su se i brojni građani koji su podržavali jednu ili drugu stranu. Ali, vrata su ostala zatvorena za novinara „Novosti“ i kolege iz drugih redakcija.

Zamenik predsednika suda Danica Mihajlović, odgovarajući na pismeni zahtev našeg novinara, navela je da se ne odobrava pristup shodno članovima 59. i 60. Sudskog poslovnika, a „s obzirom da sudeći sudija Mladen Tipsarević nije dao saglasnost za prisustvo novinara u sudnici, a ni osnovni javni tužilac u Kruševcu“. Ovi članovi poslovnika odnose se, međutim, na posebne dozvole ukoliko novinar želi da snima pretres. Naša koleginica decidirano je pak navela da ne želi ništa da snima, već da suđenju prisustvuje isključivo kao javnost.

– Suđenja u Srbiji su javna i sudija, ukoliko želi da isključi javnost, mora da donese prethodno rešenje. Nijedan novinar nije obavezan da traži posebno odobrenje za suđenja koja su otvorena, osim ukoliko je veliko interesovanje za proces, pa želi da obezbedi mesto. Sudski poslovnik podrazumeva da je traženje odobrenja obavezno samo za video ili audio snimanje unutar suda. Novinar uvek, ukoliko ne snima, može da prisustvuje suđenju kao običan građanin – objašnjava Hadžiomerović.

Jedina suđenja koja su po zakonu zatvorena za javnost jesu postupci u kojima učestvuju maloletnici, ili ukoliko sud proceni da je publiku potrebno isključiti radi zaštite interesa nacionalne bezbednosti ili javnog reda i morala.

Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije, dodaje da svako ko krši pravo javnosti da prisustvuje suđenjima koja nisu zatvorena iz zakonom propisanih razloga, krši Ustav i zakon.

– Nijedan sudija ne može razdvojiti javnost na publiku i novinare, i zabraniti samo novinarima da prate suđenje. Javnost rada sudova biće tema niza sastanaka i okruglih stolova koje će organizovati UNS, Vrhovni kasacioni sud i Misija OEBS-a u Srbiji, od marta pa do kraja 2019, u sedištima apelacionih sudova. I „slučaj Brus“ naći će se na dnevnom redu.

Advokat Borivoje Borović, koji brani oštećenu Mariju Lukić. naglašava da je ono što se dogodilo na suđenju u Brusu neviđeni skandal.

– Pre nego je i zvanično započeo pretres, kao što je to i uobičajeno, sudeći sudija je novinare, koji su ušli najnormalnije u sudnicu kako bi izveštavali sa suđenja, prozvao poimence. Onda im je, upirući prstom u njih, pojedinačno naložio da izađu napolje, jer je, kako je rekao, doneta odluka da je suđenje „zatvoreno za javnost“. To je bilo strašno, pre svega jer je sve izgledalo kao da su novinari nepoželjni i ljudi drugog reda – kaže advokat.

TIPSAREVIĆ: NE ŽELIM DA KOMENTARIŠEM

„NOVOSTI“ su u sredu pokušale da razgovaraju sa postupajućim sudijom Mladenom Tipsarevićem, koji sudi u predmetu protiv optuženog Milutina Jeličića. Pozvali smo ga telefonom, kako bismo saznali zbog čega je isključio javnost sa suđenja i bio neprijatan prema novinarima.

– Ne želim ništa da komentarišem! Obratite se portparolu ili nadležnima iz suda – rekao nam je Tipsarević.

Upravo to smo i učinili, poslali mejlom pitanja, na koja čekamo odgovore.

OPTUŽNICA „POD PRISILOM“

KAKO nezvanično saznajemo, informacija o tome da je i nadležno tužilaštvo tražilo da sud donese odluku o neprisustvu novinara u sudnici nije tačna.

– Treba podsetiti da je tužilaštvo u Brusu, takoreći „pod prisilom“ podiglo optužnicu protiv Jeličića. Pokušalo se sa zataškavanjem cele priče oko toga šta je radio, ali je po nalogu Višeg tužilaštva u Kruševcu, ipak izdejstvovano da Jeličić odgovara za dela za koja se tereti – zaključuje Borović .

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend