27. sep 2019.

Milutin Jeličić Jutka tužio novinarku Blica koja je prva pisala o seksualnom uznemiravanju Marije Lukić

Bivši predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, kome se sudi za seksualno uznemiravanje nekadašnje sekretarice Marije Lukić, dva puta je tužio novinarku Blica Ivanu Mastilović Jasnić, koja je prva pisala o njegovim nasrtajima na Mariju Lukić. Podneo tužbe i protiv drugih novinara Blica

Milutin Jeličić Jutka (foto: Insajder TV snimak)

Cenzolovka saznaje da je Jeličić tužio i glavnog urednika Predraga Mihailovića, firmu Ringier Axel Springer, kao osnivača i izdavača Blica, i više novinara tog dnevnog lista – među njima i one koji su ga u tekstu samo spomenuli.

Jeličić u jednoj od dve tužbe navodi da je 9. aprila ove godine Blic na naslovnoj strani objavio tekst „Nastavlja se suđenje seksualnom predatoru JUTKA SE SVUDA HVALI DA ĆE BITI OSLOBOĐEN“, tvrdeći da je novinarka Ivana Mastilović Jasnić prekršila novinarski kodeks i da vređa čast i dostojanstvo tužioca.

Nesanica i duševni bolovi

„Naime, već više od godinu dana tužilac trpi enormni medijski linč i šikanu od strane tuženih, koji u svojim izdanjima i tekstovima grubo, lažno i neprimereno profesionalnim i civilizacijskim normama, neprestano vređaju ljudsko dostojanstvo i čast tužioca i indirektno i njegove najuže porodice“, naveo je Jutka u tužbi.

On se poziva i na to da je doskora bio na funkciji predsednika Opštine Brus, „i to u više mandata na osnovu slobodnih izbora na lokalnom nivou i izražene slobodne volje građana Brusa“, kao i da je ranije bio uspešan privrednik zbog čega je „uživao značajan ugled u svojoj sredini“.

„Kao posledica takvih aktivnosti tuženih, na strani tužioca primetan je značajan stepen stresa, uznemiravanja, nesanice, odnosno duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda“, dodaje Jeličić u tužbi, a za naknadu štete traži 170.000 dinara po tužbi.

Novinarka Ivana Mastilović Jasnić za Cenzolovku kaže da je ova tužba Jeličićev pritisak na Blic koji je pre godinu i po dana otkrio priču o seksualnom uznemiravanju sekretarice Marije Lukić.

Jasnić Mastilović: Potez očajnika

„Navikao je da sve drži pod kontrolom, pa je šokiran sada kada je izveden na čistac i kada gubi konce. Očekivala sam ovakav potez očajnika“, kaže novinarka.

Ivana Mastilović Jasnić podseća na to da su „opskurni portali bliski Jutki“ svojevremeno pisali da je ona sestra izvesnog Jutkinog neprijatelja koji gradi hidroelektrane i da je to razlog što piše o Jeličiću.

„Naravno da je to besmislica i još jedan način da nam zapreti i spreči objavljivanje istine“, izjavila je Ivana Mastilović Jasnić za Cenzolovku.

Prema njenim rečima, ti pritisci neće uticati na to da se povuku i prestanu da pišu.

„Pratićemo suđenje do kraja, to je naša obaveza prema svim ženama, pre svega prema Mariji Lukić, Sneži Bojić, Danieli Vukajlović i Sandri Milanović koje su bile hrabre da prijave nasilnika policiji i da o svemu govore javno“, istakla je novinarka Blica.

Navikao je da sve drži pod kontrolom, pa je šokiran sada kada je izveden na čistac i kada gubi konce. Očekivala sam ovakav potez očajnika (Ivana Mastilović Jasnić)

Ona kaže da je dobila mnogo poruka podrške, među kojima je i ona da je ova tužba njen „Pulicer“ i da to dovoljno govori o svemu.

Ivana Mastilović Jasnić prva je pisala o slučaju Marije Lukić, koja je radila kao sekretarica Milutina Jeličića Jutke dok je on obavljao funkciju predsednika Opštine Brus.

Marija Lukić je široj javnosti postala poznata kada je tužila Milutina Jeličića Jutku za seksualno uznemiravanje, a suđenje je iz Brusa premešteno u Osnovni sud u Kruševcu.

Blic je pisao o tome da je Viši kasacioni sud utvrdio da je „tokom vođenja krivičnog postupka došlo do podele građana koji podržavaju okrivljenog ili oštećenu i to manifestuju okupljanjem ispred zgrade suda sa mogućnošću da eventualno dođe i do fizičkog obračuna, što je sve uticalo na nesmetano vođenje krivičnog postupka, a što predstavlja važne razloge za prenošenje nadležnosti“.

Nedavno je Mariji Lukić u Centru za kulturnu dekontaminaciju uručena nagrada „Osvajanje slobode“.

O njenom slučaju izveštavao je i CNN navodeći da u srpskom #MeeToo slučaju ona sama vodi bitku.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji. Stavovi izrečeni u ovom tekstu ne odslikavaju stavove donatora.

canada

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend