27. sep 2019.

Pavlović: Stvari su se pokrenule sa mrtve tačke

Tri nedelje nakon što je Maja Pavlović, vlasnica lokalne novosadske televizije Kanal 9, prekinula štrajk glađu pošto je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobila garancije da će deo njenih zahteva biti ispunjen – stvari su se pokrenule sa mrtve tačke.

Maja Pavlović (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

– Nisam u potpunosti zadovoljna učinjenim, pošto još uvek izostaje sistemsko rešenje za lokalne emitere, ali napravljen je određen pomak, kaže za Danas Maja Pavlović.

Zahtevi zbog kojih je Maja Pavlović tri puta u poslednjih petnaest meseci štrajkovala glađu najpre su se odnosili na visinu naknada koje su regionalni i lokalni emiteri primorani da plaćaju organizacijama za zaštitu autorskih prava i fonograma (OFPS i SOKOJ), kao i REM-u. Kako naglašava, nedavno je Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) potpisala protokol sa ANEM-om (Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija) i RAB-om (udruženjem radio stanica) po kojem će lokalnim emiterima van teritorije Beograda biti omogućen popust od 25 odsto na plaćanje naknade, uz dodatni popust od 15 odsto ukoliko se na vreme izmiruju obaveze.

– To znači da će, počev od 1. oktobra, lokalne stanice, ukupno za četrdeset odsto smanjiti troškove plaćanja OFPS-u. S jedne strane, srećna sam zbog tog pomaka, ali opet, nezadovoljna zbog toga što i dalje nemamo sistemsko rešenje koje bi obaveze lokalnih emitera prilagodilo prihodima od emitovanja, navodi Pavlović.

Vlasnica Kanala 9 dodaje da je u planu da tokom oktobra OFPS uradi analizu prihoda lokalnih emitera kako bi se krenulo u izradu sistemskog rešenja za problem previsokih naknada.

Druga pozitivna stvar, ističe ona, je što je nedavno, nakon pet godina, Upravni sud odlučio o pritužbi Maje Pavlović na rešenje REM-a kojim su, u procesu digitalizacije, lokalni emiteri preimenovani u regionalne. Rešenjem REM-a naknade lokalnih emitera za frekvencije su udesetostručene.

– Naš tužbeni zahtev je odbijen, ali je makar stvar pomerena sa mrtve tačke. Podnela sam ustavnu žalbu i tužbu za ponavljanje postupka. Više nismo zakočeni i konačno nam je otvorena mogućnost da u daljem postupku zaštitimo svoja prava. Ja nikada nisam tražila da sudovi odluče u našu korist, ističe Pavlović.

Podsetimo, Maja Pavlović je 30. avgusta prekinula štrajk glađu jer je dobila čvrste garancije da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić kontaktirati nadležne institucije da bi se videlo kako može da se reši problem te televizije u skladu sa zakonom. Ona se u maju ove godine takođe odlučila na ovaj drastičan potez, ali je nakon sastanka sa premijerkom Brnabić odlučila da prekine štrajk.

Tog puta izostao je opipljiv pomak ka rešavanju zahteva. S druge strane, nakon susreta u predsedništvu Maja Pavlović je istakla da je kod predsednika „bio ozbiljan sastanak koji nije bio predstava za javnost, već se držao suštine i sadržine onoga što smo izneli u zahtevima“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend