25. maj 2018.

Maja Pavlović iduće nedelje kod ministra Vukosavljevića

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević pozvao je direktorku novosadske TV Kanal 9 Maju Pavlović na sastanak kako bi se upoznao sa slučajem ove televizije, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Iako je Emisiona tehnika i veze (ETV) odlučila da pusti signal i Kanalu 9 ponudila sporazum da dug plati na rate, Maja Pavlović štrajk još uvek ne prekida i navodi da će to uraditi kada se ministri telekomunikacija i kulture i informisanja, kao i predstavnici ETV-a, sa njom budu sastali i razgovarali.

 

TV Kanal 9 (foto: Kanal 9)

Ona ponavlja da su dugovi nastali zbog nezakonitog oduzimanja lokalne i dodeljivanja regionalne frekvencije ovom mediju, što joj je nezakonito nametnulo veće troškove.

Kako je država obmanula lokalne televizije

Kako Maja Pavlović priča za UNS, država Srbija početkom 2006. godine potpisala je međunarodni sporazum kojim se obavezala da završi proces digitalizacije do juna 2015. godine.

Krajem 2006. godine, iako je znala za svoju obavezu iz međunarodnog sporazuma, država raspisuje konkurse za nacionalne, pokrajinske, regionalne i lokalne frekvencije za period od osam godina, sa pravom produžetka na još osam, odnosno praktično na 16 godina.

„Kanal 9 tada konkuriše za lokalnu frekvenciju. U uslovima konkursa stojalo je da će naknade iznositi – za emitovanje oko 2,5 miliona dinara godišnje REM-u i za frekvenciju oko 500.000 dinara RATEL-u. Jedini naš eventualni dodatni trošak, stojalo je u uslovima, može biti da prilagodimo našu tehniku ukoliko bude potrebno, odnosno ako dođe do promene nekih uslova. Frekvenciju, pod tim uslovima, dobijamo 2008. godine, na osam godina, sa mogućnošću produženja na još osam, odnosno do 2024. godine“, priča za UNS Maja Pavlović.

Kako navodi, posle sedam godina, 2015. godine, kada su u skladu sa ugovorom, želeli da produže frekvenciju, rečeno im je da moraju da pređu sa analognog na digitalno emitovanje i da sa lokalnog predajnika, njihov signal mora da počne da se emituje sa Crvenog čota.

„Ponavljam, oni su i pre raspisvanja konkursa za frekvenciju znali da ćemo preći na digitalno emitovanje, ali su nam ipak dodelili lokalne frekvencije. Posle sedam godina oduzimaju nam lokalnu i prebacuju nas na regionalnu frekvenciju“, kaže Pavlović.

Ona ističe da su se mediji tada našli u nezavidnoj poziciji.

„Uslov da nastavimo emitovanje programa, odnosno da dobijemo digitalnu televizijsku frekvenciju, bio je da RATEL-u dostavimo potpisan ugovor sa Emisionom tehnikom i vezama, da ćemo plaćati naknadu za emitovanje sa Crvenog čota, odnosno da ćemo pokrivati veću teritoriju od one koju smo imali u dozvoli“, kaže Pavlović.

„To je izazvalo mnogo veće mesečne troškove koje lokalni mediji ne mogu da izdrže. Mi mesečno, kao regionalni medij, sada zbog toga plaćamo oko 220.000 dinara REM-u, 170.000 dinara ETV-u, 60.000 dinara SOKOJ-u i 60.000 dinara OFPS-u, što je ukupno oko pola miliona dinara. Tek kada to platimo treba da počnemo da zarađujemo za plate novinara i troškove. Koja regionalna TV stanica može toliko da zaradi mesečno u Srbiji?“, pita Pavlović.

Usvojena tužba protiv RATEL-a

Maja Pavlović 2015. godine zbog toga je pokrenula postupke pred Upravnim sudom protiv Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) i Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a presude u ovim slučajevima bi, kako navodi za UNS, ovoj televiziji donele oko 20 miliona dinara.

Upravni sud u Novom Sadu ove godine usvojio je tužbu Kanala 9 da se poništi RATEL-a, dok se rešenje spora sa REM-om još uvek čeka.

Sud je naveo da je rešenjem RATEL-a Kanalu 9 „oduzeto pravo da postoji kao lokalna televizija i primoran je da emituje svoj program na regionalnom području, pod bitno nepovoljnim uslovima“.  Kako se ističe, ukinuto mu je i pravo koji je imao u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima da produži važenje svoje dozvole za emitovanje na lokalnom područuju.

Upravni sud dalje istakao je i da je Kanal 9 bio primoran da postane regionalna TV stanica i da su mu bitno povećani troškovi, umesto da plaća oko 22 hiljade dinara mesečno, on je bio primoran da plaća oko 173 hiljade dinara.

Kako ističe Pavlović, nakon presude, RATEL je ovoj televiziji naveo da više nema ništa sa tim, da to nije u njegovoj nadležnosti i da se obrati REM-u koji je izdao digitalnu frekvenciju i uslovio dobijanje frekvencije ugovorom sa Emisionom tehnikom.

„Oni sada prebacuju odgovornost na REM. Čekam da sud reši i taj spor. Nadam se da će to biti uskoro i da će i Kanal 9, ali i svi nekadašnji lokalni mediji koji su protiv svoje volje postali regionalni, rešiti ovaj problem koji ometa naše funkcionisanje“, rekla je Pavlović.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend