25. maj 2018.

Čekajući medijsku strategiju – mnogo pitanja, malo odgovora

Medijska strategija bi trebalo da bude doneta do kraja ove godine, nakon što je prethodna, posle konsultacija premijerke i predsednika, stopirana 23. aprila. Izradu nove strategije prati mnogo više pitanja, nego odgovora. Povratak u radnu grupu najavila su gotovo sva medijska udruženja, a izvesno je da će i uloga OEBS-a ovog puta biti drugačija.

Kada će početi rad na strateškim smernicama za razvoj medija u narednih pet godina nije poznato ni dva dana nakon što je premijerka sela za isti sto sa predstavnicima medijskih udruženja.

„Ja odgovor na to pitanje nemam“, kaže državni sekretar u Ministarstvu informisanja Aleksandar Gajović.

„Prosto je naš dogovor bio da ne izlazimo u javnost ni sa kakvim informacijama. Važno je da smo se sada svi vratili za isti sto, da komuniciramo, dogovaramo neke zajedničke polazne osnove“, navodi Tanja Maksić, BIRN.

Državni sektretar u ministarstvu informisanja je u jedno siguran – nova medijska strategija trebalo bi vizionarski da odgovori na brojna otvorena pitanja.

Kakva će biti nova medijska strategija, kakav će biti kvalitet novog procesa i kakvi će biti predlozi i rešenja zaista u ovom trenutku ne znam. Znaću kada ona bude napisana i kada je dobijem da je pročitam“, kaže Aleksandar Gajović.

U novoj radnoj grupi nema mesta za savetnicu predsednika Suzanu Vasiljević, nakon što je bilo osporavanja njenog prisustva na sastancima. Sa druge strane, uloga OEBS-a u ponovnom postupku biće znatno drugačija.

„Ne samo da će biti monitor procesa, već i fasilitator tog procesa“, objašnjava šefica miisije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković.

Koji, dodaju u OEBS-u, treba da bude transparentan i inkluzivan.

„Prirodni partner u ovom procesu je ministarstvo i mi ćemo na tome insistirati. Nadamo se da će se u ovih nekoliko narednih nedelja iskristalisati proces i mandati svih učesnika u donošenju novog nacrta strategije, rekla je Janković.

Napuštanje radne grupe nije značilo odustajanje od strategije, poručuje Tamara Filipović iz NUNS-a. Za obiman dokument koji nekoliko udruženja predlažu ministarstvu za raspravu, pojašnjava, početna tačka bila je analiza trenutnog stanja.

„Nedosledna primena, ponekad i zloupotreba tih zakona je dovela do toga da nam je trenutno veoma ugrožen medijski pluralizam, pogotovu na lokalnom nivou gde je sprovedena takozvana partijska privatizacija“, navodi Tamara Filipović, NUNS.

A ugroženo je, dodaje, i okruženje u kome novinari i građani ostavaruju jedno od osnovnih ljudskih prava.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend